“Ticaretin anayasası verilen söze sadık kalmaktır”

Anadolu iş dünyasının ve Gaziantep sanayisinin öncülerinden Ali Topçuoğlu, “Ticaretin anayasası verilen söze sadık kalmaktır. Yoksa ticari hayatta güveninizi kaybedersiniz. Güveninizi kaybederseniz de işinizi kaybedersiniz” dedi.

“Ticaretin anayasası verilen söze sadık kalmaktır”

 

Anadolu iş dünyasının ve Gaziantep sanayisinin öncülerinden Ali Topçuoğlu’nun hayatının ve iş yaşamındaki tecrübelerinin anlatıldığı, “1940 Yılından Bugüne Sanayi ve Ticaret Yolunda Hatıralar” isimli biyografi kitabı yayımladı.

 Kilis’te 1937 yılında dünyaya gelen hayırsever iş insanı Ali Topçuoğlu’nun biyografisi, 1940’lı yıllardan günümüze ekonomi ve sosyal hayatın gelişimine de ışık tutuyor. Kitapta, Ali Topçuoğlu’nun ticaret ve sanayi alanındaki tecrübelerinin yanında, aile hayatının çalışma hayatındaki başarıya etkisi, toplumsal yardımlaşma ve dayanışmanın önemi ile ülke ve millet sevgisine de vurgu yapılıyor. Ali Babat ve Hasan Yavnık tarafından kaleme alınan, “1940 Yılından Bugüne Sanayi ve Ticaret Yolunda Hatıralar” isimli biyografi kitabında iş hayatındaki tecrübelerini paylaşan iş dünyasının duayenlerinden Ali Topçuoğlu, “Ticaretin anayasası verilen söze sadık kalmaktır. Yoksa ticari hayatta güveninizi kaybedersiniz. Güveninizi kaybederseniz de işinizi kaybedersiniz” diyor.

 

Ali Topçuoğlu, başarılarla dolu 84 yıllık hayatını, hayır işlerini ve gelecek nesillere ışık tutan iş hayatındaki tecrübelerini sorduk:

 

ÇOK ŞÜKÜR, NE İSTEDİMSE ALLAH BANA VERDİ

Sayın Topçuoğlu, 84 yıllık ömrünüzde geriye dönüp baktığınızda, "Keşke şunu da yapsaydım diyeceğiniz" içinizde ukde olan bir konu var mı? Varsa anlatır mısınız?

Çok şükür, hayatım boyunca ne istediysem Yüce Allah bana verdi. Ben de bunu bilerek ve severek hep çalıştım, ürettim. Hayatımda keşke şu da olsaydı, diyebileceğim tek onu eğitimle ilgilidir. Üniversiteye gitmeyi çok istiyordum. Okumak için babamla çok mücadele ettim ama olmadı. Eğitim hayatını lisede yarım bırakmak zorunda kaldım. Aslında eğitim hayatını değil, sadece okul hayatını lisede yarım bıraktım diyeyim. Çünkü sürekli okuyarak, araştırarak kendimi geliştirdim, yetiştirdim. 

Çalışmayı çok sevmenin yanında başka ne tür kişisel özellikleriniz vardır? Paylaşmak ister misiniz?

Benim ruh yapımda daima bir araştırmacılık, üretkenlik ve yapıcılık algısı var. Benim altıncı hissim de çok kuvvetlidir. Hep okur, araştırırım. Üniversite okuyamadım ama okuyarak, araştırarak her alanda bilgi sahibi oldum. Ayrıca, Allah’a çok şükür altıncı his bende çok kuvvetlidir. Yapacağım işi her zaman şak diye kilit gibi yerine oturturum.

HEP MERHUM KOÇ VE SABANCI'YI ÖRNEK ALDIM

Sayın Topçuoğlu, iş hayatında kendinize örnek aldığınız kişiler kimlerdir?

Merhum Vehbi Koç ve merhum Sakıp Sabancı, iş hayatında benim örnek aldığım kişilerin başında geliyor. Vehbi Koç, mahalle bakkallığından, Sakıp Sabancı da pamuk eksperliğinden zirveye çıkmıştı. Ali Topçuoğlu, kendi hayatı ile Koç ve Sabancı’nın hayatını karşılaştırırken, “Hep çalışarak, büyük zorlukları aşarak zirveye çıkmışlar. O dönemde tahsil yoktu. Benim şansım, daha doğrusu şanssızlığım anamın ilki olmaktı. Bu nedenle tahsilim yarım kaldı. Benim ilkokula gidişim roman gibidir. Daha doğrusu birinci derste okula gittiğimi bilmem. Hep ikinci üçüncü derse ancak yetişebilirdim. Hani bir söz vardır ya, ‘Anamın ilki olacağıma, dağlarda tilki olaydım’ diye. İşte bu söz tam beni anlatıyor.

ÖMRÜMÜZ YETTİĞİ KADAR HAYIR İŞLERİNE DEVAM EDECEĞİZ

Topçuoğlu ailesi sadece sanayi ve ticaretteki başarıları ile değil hayır işleri ile de takdir topluyor. Biraz da hayır işlerinden bahseder misiniz?  

Babamın döneminden beri hayır işlerini aksatmamaya dikkat ettik. Ancak 2001 yılından bu yana hayır işlerine daha fazla ağırlık veriyoruz. Topçuoğlu ailesi olarak İnayet Topçuoğlu Hastanesi, Ali Topçuoğlu Cami, Naci Topçuoğlu Meslek Yüksek Okulu, Vedat Topçuoğlu Anadolu Lisesi, Ali Topçuoğlu Endüstri Meslek Lisesi, Kilis'te taziye evi ve yurt binası, Gaziantep Üniversitesi bünyesinde yaptırdığımız Mehmet Ali Topçuoğlu Yeni Buluşlar, Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı gibi eserler gerçekleştirdik. Diğer taraftan Topçuoğlu Ailesi olarak üç okul daha yaptırmak yaptırarak Milli Eğitim'e teslim etmek için Gaziantep Valiliği ile protokol imzaladık. Biz ömrümüz yettiği kadar hayır işlerini yapmaya devam edeceğiz.   

Yaptığınız tüm eserler önemli ama bunlardan Otomotiv Meslek Lisesi'ni özellikle sormak istiyorum. Bu okul sadece Gaziantep için değil Türkiye için de çok önemli. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Türkiye'de meslek liseleri bünyesinde otomotiv bölümü olan okullar vardı. Ancak müstakil bir otomotiv meslek lisesini ilk kez biz Türkiye'ye kazandırdık. Ali Topçuoğlu Endüstri Meslek Lisesi, 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında eğitime başladı. Biz okulu yaptırırken, klasik okul projelerini uygulamadık. Tamamen otomotiv lisesine özel projeler uyguladık. Projelerin üzerinde aylarca çalıştık. Milli Eğitim’le yaptığımız protokole göre atölyeleri ve spor salonunu Milli Eğitim yaptıracaktı. Sonra dedik ki, madem ki bu işe girdik, her alanda en iyisi olsun. Ve atölyelerle spor salonunu da çok güzel bir şekilde yaptırdık. Sonunda derslikleri, spor salonları, atölyeleri ile her şeyi dört dörtlük bir okul oldu.

Bu okulun önemi nedir? Burada eğitim gören gençleri nasıl bir gelecek bekliyor?

Otomotiv çok önemli bir sektör. Ve sektörün en önemli sorunlarından birisi kalifiye eleman sıkıntısı. Bu okulda okuyanlar, kollarında altın bilezikle mezun olacaklar. Bu okul, küçük sanayi ile içi çe olacak. Öğrenciler okulda teorik eğitim alacaklar, okuldaki atölyelerde pratik kazanacaklar, ayrıca otomotiv servislerinde staj yaparak tecrübe kazanacaklar. Böylece ülkemizin en büyük sorunlarından biri olan eğitimli işsizler ordusunun azalmasına katkı sunacağız.  

GÜLSAN, HALI SEKTÖRÜNÜN GELİŞİMİNDE ÖNCÜ OLDU

Ali Bey biliyorsunuz Gaziantep dünyanın en büyük halı üretim merkezi. Bunda da Gülsan'ın önemli bir rolü bulunuyor. Bu rolü anlatır mısınız?

 

Rahmetli kardeşim Naci Topçuoğlu, sürekli fuarlara katılarak dünyadaki yenilikleri Türkiye’ye getirmek için çaba gösterirdi. Naci Bey'in, bir yurt dışı fuarında gördüğü polipropilen (PP) ipliği halı üretiminde kullanmak için Gaziantep’te ilk PP iplik üretim tesisini kurduk. O yıllarda halı üretiminde akrilik iplik kullanmaktaydı. PP iplik akriliğe göre büyük avantajlara sahiptir. PP, tüylenmez, leke tutmaz, kolay temizlenir ve renk değiştirmez özelliklere sahiptir. PP çok avantajlıydı ama her yenilik gibi o da önce tereddütle karşılandı. Halıcılar içinde bu ipliği kullanmak isteyen çıkmadı. Halıcılar PP ipliği kullanmaya yanaşmayınca, Mustafa Bey (Topçuoğlu) bir halı bir halı tezgahını kiralayarak PP iplikle halı imalatı yaptırdı. PP iplikle üretilen halı piyasada büyük beğeni topladı. Bir alan üçüncüsünü, beşincisini almaya başladı. Bunu gören diğer halı üreticileri PP iplik almak için Gülsan’ın kapısını çaldı. Bundan sonra halı üretimi birden patladı. Gaziantep çok şükür bugün makine halısında dünyanın en büyük üretim merkezi haline geldi.

Ali Bey, yeni iş kuracak olan gençlere yönelik olarak ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?

Öncelikle iş kuracağınız alanı iyi araştırın. Komşunuza, arkadaşlarınıza bakarak iş kurmayın. Piyasayı iyi araştırın. Yapacağınız yatırımın fizibilitesini çıkarın. Körü körüne yatırım yapmayın. Dünyaya bakın. Büyük düşünün. Dünya ne istiyor, hangi ürüne talep var. O ürünü üretmek için yatırım yapın. Dünya üzerindeki büyük şirketlere bakın. Hepsi aile şirketi olarak başlamışlar. Halka açılmışlar ve profesyonel bir yönetim sistemi ile yönetilmeye başlanmışlar. Bir Bosch’u düşün, Koç’u, Sabancı’yı düşün. Hepsinin geçmişi aile şirketi. Profesyonelce yönetilmeye başlanınca da her sektöre girmişler. Başarıları örnek almak, tecrübelerden faydalanmak gerek. Ticaretin anayasası verilen söze sadık kalmaktır. Yoksa ticari hayatta güveninizi kaybedersiniz. Güveninizi kaybederseniz de işinizi kaybedersiniz.

ALİ TOPÇUOĞLU KİMDİR?

Hayırsever, iş insanı Ali Topçuoğlu, nakliyeci Mustafa Topçuoğlu ve İnayet Hanım’ın ilk çocuğu olarak 31 Aralık 1937 tarihinde Kilis’te dünyaya geldi. Okul hayatından önce çalışma hayatı başladı. Küçük yaşlardan itibaren babasının Kilis’teki dükkânında çalışmaya başlayan Ali Topçuoğlu, 1952 yılında ilkokuldan, 1955 yılında ortaokuldan mezun oldu. Babasının işlerinden dolayı liseyi yarıda bırakmak zorunda kaldı. Küçük yaşlardan itibaren babasına ait mağazanın idaresini eline almıştı. İstanbul merkezli onlarca firmanın bayiliğini yaptı. Mağazada satılan ürünlere kamyon bayiliğini de eklediğinde henüz 16-17 yaşlarındaydı. 1950’li yıllarda Kilis’teki beşinci buzdolabını, ilk çamaşır makinesini ve ilk TIR’ı o sattı. Kilis’te ticaret hayatında zirveye çıkan Ali Topçuoğlu, 1960’lı yılların ortalarında kardeşleri merhum Naci ve Vedat Topçuoğlu ile birlikte Gaziantep’e taşındı. Gaziantep’te yedek parça, traktör ve otomotiv bayiliğinin ardından, kardeşleri ile birlikte sanayiye adım attı. Önce sünger fabrikası, ardından Gülsan Çuval kuruldu. Gülsan Çuval, stratejik yatırımlar ve atılımlarla sadece sektörün lideri olmakla kalmadı, çuvalın hemen her sektörde ambalaj ürünü olarak kullanılmasını sağladı. Polipropilen ipliğin halı imalatında kullanımı ile Gaziantep’in halıcılıkta dünyanın üretim merkezi olmasında, kardeşleri rahmetli Naci ve Vedat Topçuoğlu ile birlikte Ali Topçuoğlu’nun imzası vardır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ilk özel enerji santrali Gülsan Holding bünyesinde faaliyetine başladı. Küçük yaşlarda adım attığı otomotiv sektörüne 70 yılını verdi. Sektörün Türkiye’deki duayenleri arasına adını yazdırırken, otomotiv sektörüne olan sevgisi ve vefasının etkisiyle Türkiye’nin ilk Otomotiv Meslek Lisesi’ni yaptırdı. Topçuoğlu Ailesi baba Mustafa Topçuoğlu’ndan bu yana hayır işlerini hiç aksatmadı. İnayet Topçuoğlu Hastanesi, Ali Topçuoğlu Cami, Naci Topçuoğlu MYO, Vedat Topçuoğlu Anadolu Lisesi, Mustafa Topçuoğlu Cami, Ali Topçuoğlu Endüstri Meslek Lisesi ve Kilis’te yaptırılan taziye evi ile öğrenci yurdu yapılan hayır işlerinden bazılarıdır. Topçuoğlu Ailesi, 2020 yılında Gaziantep Valiliği ile 3 okul daha yaptırmak için protokol imzaladı. İlkleri ve ilkeleri ile Türk sanayisinin köklü kuruluşlarından olan Gülsan Holding bugün 3 bini aşkın çalışanı ile ülke ekonomisine hizmet veriyor.

 

BUSINESSPERSON ALİ TOPÇUOĞLU:

“THE CONSTITUTION OF COMMERCE IS HONESTY TO THE PROMISE”

Ali Topçuoğlu, one of the pioneers of the Anatolian business world and Gaziantep industry, said that “The constitution of commerce is to stay true to the promise given. Otherwise, you will lose your confidence in business life. "If you lose your trust, you will lose your job.”

He published a biography book titled “Memories on the Road to Industry and Commerce since 1940”, in which Ali Topçuoğlu, one of the pioneers of the Anatolian business world and Gaziantep industry, describes his life and his experiences in business life.

The biography of Ali Topçuoğlu, a philanthropist businessperson who was born in Kilis in 1937, also sheds light on the development of economy and social life since the 1940s. In the book, besides Ali Topçuoğlu's experiences in trade and industry, the impact of family life on success in business life, the importance of social solidarity and solidarity, and the love of the country and nation are also emphasized. Ali Topçuoğlu, one of the veterans of the business world, who shared his experiences in business life in his biography titled “Memories on the Road to Industry and Commerce since 1940” written by Ali Babat and Hasan Yavnık, said that “The constitution of commerce is to remain faithful to the promise given. Otherwise, you will lose your confidence in business life. If you lose your trust, you will lose your job.”

We asked Ali Topçuoğlu about his 84 years of success, his charitable works and his experiences in business life that shed light on future generations:

THANK GOD. GOD GAVE ME WHAT I WANT

Mr. Topçuoğlu, when you look back in your 84-year lifetime, do you have a subject that you would say “I wish I did that too?” If so, can you explain?

Thank God Almighty gave me whatever I wanted throughout my life. I have always worked and produced this knowingly and fondly. I wish I had this in my life, all I can say is about education. I really wanted to go to college. I struggled a lot with my father to study, but it did not happen. I had to leave my education life halfway through high school. In fact, let me say that I did not leave my education life, but only school life in high school because I developed and educated myself by constantly reading and researching.

Besides your love to work, what other personal qualities do you have? Would you like to share?

There is always a sense of research, productivity, and constructiveness in my soul. My sixth sense is also very strong. I always read and research. I could not study at university, but by reading and researching, I gained knowledge in every field. Also, thank God the sixth feeling is very strong in me. I always snap my job like a lock.

I ALWAYS TAKE LATE KOÇ AND SABANCI AS THE SAMPLE

Mr. Topçuoğlu, who are the people you take as an example in your business life?

The late Vehbi Koç and the late Sakıp Sabancı are among the people I take as an example in his business life. Vehbi Koç rose from his neighborhood grocer and Sakıp Sabancı from his cotton expert. Ali Topçuoğlu, comparing his own life with the lives of Koç and Sabancı, said, “By always working and overcoming great difficulties, they reached the top. There was no education at that time. My luck, or rather my bad luck, was to be the first of my mother. For this reason, my education was not completed. My going to primary school is like a novel. More precisely, I do not know that I went to school in the first lesson. I could only catch up with the second third lesson. You know, there is a saying, "I would not be the first of my mother, I would be a fox in the mountains". This word speaks for me.

WE WILL CONTINUE TO WORK HONOR AS OUR LIFE IS ENOUGH

The Topçuoğlu family is appreciated not only for their success in industry and trade, but also for their charity work. Can you talk a little bit about charity work?

Since my father's time, we have been careful not to disrupt his charity work. However, since 2001 we have been focusing more on charity work. As Topçuoğlu family, İnayet Topçuoğlu Hospital, Ali Topçuoğlu Mosque, Naci Topçuoğlu Vocational High School, Vedat Topçuoğlu Anatolian High School, Ali Topçuoğlu Industrial Vocational High School, condolence house and dormitory building in Kilis, Mehmet Ali Topçuoğlu New Inventions, Research and Development We performed works like his laboratory. On the other hand, as Topçuoğlu Family, we signed a protocol with Gaziantep Governorship in order to build three more schools and deliver them to National Education. We will continue to do charity work as long as we live.

All the works you have made are important, but I would like to specifically ask about Automotive Vocational High School. This school is very important not only for Gaziantep but also for Turkey. What would you like to say about this?

There were schools with automotive departments within the vocational high schools in Turkey. However, we have brought an independent automotive vocational high school to Turkey for the first time. Ali Topçuoğlu Industrial Vocational High School started education in the academic year of 2015-2016. While we were building the school, we did not implement the classical school projects. We have implemented projects that are completely special to the automotive high school. We worked on the projects for months. According to the protocol we made with the National Education, the workshops and the gym would be made by the National Education. Then we said, since we got into this business, it would be the best in every field. And we built the workshops and the gym very well. In the end, it became a perfect school with its classrooms, gymnasiums, and workshops.

What is the significance of this school? What kind of future awaits the young people studying here?

Automotive is a very important sector. And one of the most important problems of the industry is the shortage of qualified personnel. Those who study at this school will graduate with a gold bracelet in their arms. This school will be engaged with small industry. Students will receive theoretical training at the school, gain practice in workshops at the school, and gain experience by doing internships in automotive services. Thus, we will contribute to the decrease in the army of educated unemployed, which is one of the biggest problems of our country.

GÜLSAN IS A LEADER IN THE DEVELOPMENT OF THE CARPET SECTOR

As you know, Mr. Ali, Gaziantep is the biggest carpet production center in the world. Gülsan plays an important role in this. Can you explain this role?

My deceased brother Naci Topçuoğlu would constantly participate in fairs to bring innovations in the world to Turkey. We established the first PP yarn production facility in Gaziantep to use polypropylene (PP) yarn, which Mr. Naci saw at an international fair, in carpet production. In those years, he used acrylic yarn in carpet production. PP yarn has great advantages over acrylic. PP does not pill, stain, easily clean and does not change color. PP was very advantageous, but like any innovation, it was first met with hesitation. Nobody wanted to use this thread among carpet makers. When carpet makers refused to use PP yarn, Mustafa Bey (Topçuoğlu) rented a carpet and a carpet loom and had it manufactured with PP yarn. The carpet produced with PP yarn was highly appreciated in the market. One area started taking the third and the fifth. Seeing this, other carpet manufacturers knocked on Gülsan's door to buy PP yarn. After that, carpet production suddenly exploded. Fortunately, Gaziantep has become the world's largest production center for machine-made carpets.

Mr. Ali, what kind of advice would you give to young people who will start a new business?

First of all, research the area where you will establish a business. Do not start a business by looking at your neighbors and friends. Research the market well. Find out the feasibility of your investment. Do not invest blindly. Look at the world. Think big. What does the world want, what product is in demand. Invest to produce that product. Look at the big companies around the world. They all started as a family business. They went public and started to be managed by a professional management system. Think of a Bosch, think of Coach, think of Sabanci. All of them have a family business history. When they started to be managed professionally, they entered every sector. It is necessary to take success as an example and to benefit from experience. The constitution of trade is to stay true to the promise given. Otherwise, you will lose your confidence in business life. If you lose your trust, you will lose your job.

WHO IS ALİ TOPÇUOĞLU?

Philanthropist, businessperson Ali Topçuoğlu was born on December 31, 1937 in Kilis as the first child of transporters Mustafa Topçuoğlu and İnayet Hanım. Working life started before school life. Ali Topçuoğlu, who started working in his father's shop in Kilis from an early age, graduated from primary school in 1952 and from secondary school in 1955. He had to drop out of high school because of his father's jobs. From an early age, he took over the management of his father's shop. He has been the dealership of dozens of companies based in Istanbul. He was just 16-17 years old when he added the truck dealership to the products sold in the store. He sold the fifth refrigerator, the first washing machine and the first truck in Kilis in the 1950s. Ali Topçuoğlu, who reached the top of the business life in Kilis, moved to Gaziantep with his brothers Naci and Vedat Topçuoğlu in the mid-1960s. After dealership of spare parts, tractors and automotive in Gaziantep, he entered the industry with his brothers. First, a sponge factory, then Gülsan Çuval was established. With its strategic investments and breakthroughs, Gülsan Sack not only became the leader of the sector, but also enabled the sack to be used as a packaging product in almost every sector. Ali Topçuoğlu together with his brothers Naci and Vedat Topçuoğlu has the signature of the use of polypropylene yarn in carpet production and Gaziantep to become the production center of the world in carpet production. The first private power plant of the Southeastern Anatolia Region started its operations under Gülsan Holding. He gave 70 years to the automotive industry, where he started at an early age. While making his name among the veterans of the sector in Turkey, he built the first Automotive Vocational High School in Turkey with the influence of his love and loyalty to the automotive industry. The Topçuoğlu family has never disrupted charity work since the father Mustafa Topçuoğlu. İnayet Topçuoğlu Hospital, Ali Topçuoğlu Mosque, Naci Topçuoğlu Vocational School, Vedat Topçuoğlu Anatolian High School, Mustafa Topçuoğlu Mosque, Ali Topçuoğlu Industrial Vocational High School and the condolence house built in Kilis and student dormitory are some of the charitable works. Topçuoğlu Family signed a protocol with the Governorship of Gaziantep to build 3 more schools in 2020. Gülsan Holding, which is one of the deep-rooted organizations of Turkish industry with its firsts and principles, today serves the national economy with its more than 3 thousand employees.

 

 

رجل الاعمال السيد علي طوبجي اوغلوا:

 

" إن دستور التجارة هو الوفاء بالوعود"

 

قال السيد علي طوبجي أوغلو ، أحد رجال عالم الأعمال في الأناضول ومن اوائل الصناعيين في مدينة  غازي عنتاب  عن اهمية الالتزام بالوعود بقوله: "إن دستور التجارة هو الحفاظ على الوعد المعطى. خلاف ذلك ، سوف تفقد ثقتك في الحياة العملية والتجارية. حيث إذا فقدت ثقة الناس بك ، فسوف تفقد وظيفتك وتخسر تجارتك"

 

نشر كتاب عن السيرة الذاتية بعنوان "ذكريات على الطريق إلى الصناعة والتجارة منذ عام 1940" ، يصف فيه السيد علي طوبجي اوغلوا ، أحد رجال عالم الأعمال في الأناضول ومن اوائل الصناعيين في مدينة غازي عنتاب ، يفصل فيه حياته وتجاربه في الحياة التجارية والعمل له.

 

 

حيث يسلط الكتاب على  سيرة السيد  علي طوبجي أوغلو ، رجل الأعمال المحسن الذي ولد في كيليس عام 1937 ، الضوء أيضًا على تطور الاقتصاد والحياة الاجتماعية منذ الأربعينيات. وفي الكتاب ، يتم الاشارة إلى جانب تجربة السيد علي طوبجي أوغلو في التجارة والصناعة ، وفي الكتاب ايضًا  يتم توضيح كيفية تأثير الحياة الأسرية على النجاح في الحياة التجارية  والعملية، وأهمية التضامن الاجتماعي والتضامن ، وحب الوطن والأمة. والسيد علي طوبجي أوغلو ، أحد المخضرمين في عالم الأعمال ، الذي شارك خبراته في الحياة التجارية في سيرته الذاتية بعنوان "ذكريات على الطريق إلى الصناعة والتجارة منذ عام 1940" كتبها علي بابات وحسن يفنيك ، حيث يقول السيد علي طوبجي اوغلوا مقولته: "دستور التجارة هو أن تظل وفيا للوعد المعطى. خلاف ذلك ، سوف تفقد ثقة الناس بك وتفقد في الحياة العملية. يقول: "إذا فقدت ثقتك ، فسوف تفقد وظيفتك وتجارتك."

  

سألنا السيد علي طوبجي أوغلو عن 84 عامًا من النجاح وعن أعماله الخيرية وخبراته في الحياة التجارية التي تسلط الضوء على الأجيال القادمة: 

اشكر الله، كل ما رغبت به اعطاني اياه الله

 

السيد طوبجي اوغلوا ، عندما تنظر إلى الوراء في 84 عامًا من حياتك ، هل لديك امر ما تقول "أتمنى لو فعلت ذلك أيضًا"؟ هل هناك ماتمنيت ان تفعله ولم تفعل، إن وجد هل يمكن أن توضح ماهو ؟

الحمد لله تعالى منحني الله كل ما أردته طوال حياتي. لقد عملت دائمًا وأنتجت هذا بعلم وباعتزاز. أتمنى لو كان هذا في حياتي ، كل ما يمكنني قوله هو التعليم. أردت حقًا الذهاب إلى الكلية. كافحت كثيرًا مع والدي للدراسة ، لكن ذلك لم يحدث. اضطررت إلى ترك حياتي التعليمية في منتصف الطريق حتى المدرسة الثانوية. في الواقع ، دعني أقول إنني لم أترك حياتي التعليمية ، ولكن فقط الحياة المدرسية في المدرسة الثانوية. لأنني طورت نفسي وعلمت نفسي من خلال القراءة والبحث باستمرار. 

 

طبعا اكيد هناك إلى جانب شغفكم بالعمل هناك جوانب خاصة؟ هل تودون مشاركته معنا؟

هناك دائمًا إحساس بداخلي يدفعني  بالبحث والإنتاجية والبناء في صنع روحي. حاستي السادسة قوية جدًا أيضًا. أنا دائما أقرأ وأبحث. لم أستطع الدراسة في الجامعة ، لكن بالقراءة والبحث اكتسبت المعرفة في كل مجال. أيضا الحمد لله أن الشعور السادس قوي جدا في داخلي. أنا دائما أقوم بعملي مثل الية عمل الاقفال والمفاتيح.

 

انا كنت دائما اقتدي بالمرحومين كوج وسابانجي

 

السيد طوبجي اوغلوا من هم الذين كانوا القدوة دائما في عملكم ؟

الراحل وهبي كوتش والراحل ساكيب سابانجي من بين الأشخاص الذين أعتبرهم مثالاً في حياته العملية. نهض وهبي كوج من محل بقالة في الحي الذي يقيم فيه وساكيب سابانجي من خبير القطن. وهؤلاء كانوا بمثابة قدوة لي فقال السيد طوبجي اوغلوا بعد مقارنة حياته بحياة كوتش وسابانجي : "لقد وصلوا إلى القمة من خلال العمل دائمًا والتغلب على الصعوبات الكبيرة. لم يكن هناك تعليم في ذلك الوقت. كان حظي ، أو بالأحرى سوء حظي ، أن أكون أول أمي. لهذا السبب ، لم يكتمل تعليمي. ذهابي إلى المدرسة الابتدائية مثل الرواية. بتعبير أدق ، لا أعرف أنني ذهبت إلى المدرسة في الدرس الأول. كان بإمكاني فقط اللحاق بالدرس الثالث الثاني. هناك مثل يقول "سأكون أول أمي ، سأكون ثعلبًا في الجبال". هذه المقولة ينطبق علي و تتحدث عني.

 

ساعمل حتى اخر لحظة في مساعدة الاخرين والتبرع للاعمال الخيرية

تحظى عائلة طوبجي اوغلوا بالتقدير ليس فقط لنجاحها في الصناعة والتجارة ، ولكن أيضًا لاعمالهم الخيرية. هل يمكنك التحدث قليلا عن العمل الخيري؟

منذ عهد والدي ، حرصنا على عدم تعطيل عمله الخيري. ومع ذلك ، فقد ركزنا أكثر على الأعمال الخيرية منذ عام 2001. كعائلة طوبحي اوغلوا قمنا بالتبرع ونفذنا عدة اعمال خيرية باسم العائلة منها ، مستشفى عنايت طوبجي اوغلوا ، مسجد علي طوبجي اوغلوا ، مدرسة ناجي طوبجي اوغلواالثانوية المهنية ، مدرسة  فدات طوبجي اوغلوا الثانوية الأناضولية ، مدرسة علي طوبجي اوغلوا الثانوية المهنية الصناعية ، منزل العزاء ومبنى السكن ، قمنا بأداء ابتكارات جديدة في مدينة كيليس ،  مختبرمحمد علي طوبجي اوغلوا يعمل في مجال البحث والتطوير. من ناحية أخرى ، بصفتنا عائلة طوبجي اوغلوا ، وقعنا بروتوكولًا مع حاكم غازي عنتاب من أجل بناء ثلاث مدارس أخرى وتسليمها إلى التعليم الوطني. سوف نستمر في القيام بالأعمال الخيرية طوال حياتنا.

 

جميع أعمالك مهمة ، لكني أود أن أسأل عن المدرسة الثانوية المهنية للسيارات. هذه المدرسة مهمة جدًا ليس فقط في غازي عنتاب ولكن أيضًا لتركيا. ماذا تريد أن تقول عن هذا؟

كانت هناك مدارس بها أقسام سيارات ضمن المدارس الثانوية المهنية في تركيا. ومع ذلك ، فقد جلبنا مدرسة ثانوية مهنية مستقلة للسيارات إلى تركيا لأول مرة. بدأت مدرسة علي طوبجي اوغلوا الثانوية المهنية الصناعية التعليم في العام الدراسي 2015-2016. أثناء قيامنا ببناء المدرسة ، لم نقم بتنفيذ مشاريع المدرسة الكلاسيكية. لقد قمنا بتنفيذ مشاريع خاصة تمامًا بالمدرسة الثانوية للسيارات. لقد عملنا في المشاريع لعدة أشهر. وفقًا للبروتوكول الذي قمنا به مع التعليم الوطني في تركيا، فإن ورش العمل والصالة الرياضية ستنظمها التعليم الوطني ثم قلنا ، إذا دخلنا في هذا العمل ، فسيكون الأفضل في كل مجال. وقمنا ببناء ورش العمل والصالة الرياضية بشكل جيد للغاية. في النهاية ، أصبحت مدرسة مثالية بفصولها الدراسية وصالات الألعاب الرياضية وورش العمل.

ما هي أهمية هذه المدرسة؟ أي مستقبل ينتظر الشباب الذين يدرسون هنا؟

السيارات قطاع مهم جدا. ومن أهم مشاكل الصناعة نقص الكوادر المؤهلة. أولئك الذين يدرسون في هذه المدرسة سيتخرجون حاملين سوارًا ذهبيًا في أذرعهم. هذه المدرسة سوف تتعامل مع الصناعة الصغيرة. سيتلقى الطلاب تدريباً نظرياً في المدرسة ، ويكتسبون التدريب في ورش العمل في المدرسة ، ويكتسبون الخبرة من خلال القيام ببرامج تدريبية في خدمات السيارات. وبذلك نساهم في خفض نسبة المتعلمين العاطلين عن العمل ، وهو من أكبر مشاكل بلادنا.

 

شركة كولسان امست من الشركات الاوائل في قطاع السجادات

كما تعلم يا سيد علي ، غازي عنتاب هي أكبر مركز لإنتاج السجاد في العالم. يلعب جولسان دورًا مهمًا في هذا. هل يمكنك شرح هذا الدور؟

 

كان  أخي المرحوم ناجي طوبجي اوغلوا يشارك  باستمرار في المعارض وكان يبذل جهدًا لجلب الابتكارات في العالم إلى تركيا. أنشأنا أول مصنع لإنتاج خيوط البولي بروبلين في غازي عنتاب لاستخدام خيوط البولي بروبلين (PP) ، والتي شاهدها السيد ناجي في معرض دولي لإنتاج السجاد. في تلك السنوات ، استخدم خيوط الأكريليك في إنتاج السجاد. غزل PP له مزايا كبيرة على الأكريليك. PP لايتم فرط الخيوط فيه ، ولا يتوسخ ، وينظف بسهولة ولا يتغير اللون. كان PP مفيدًا للغاية ، ولكن مثل أي ابتكار ، قوبل أولاً بالتردد. لا أحد يريد استخدام هذا الخيط بين صانعي السجاد. عندما رفض صانعو السجاد استخدام خيوط البولي بروبلين ، استأجر مصطفى بك (طوبجي اوغلوا) سجادة ونولًا للسجاد وصنعها من خيوط PP. كانت السجادة التي تم إنتاجها من خيوط البولي بروبلين محل تقدير كبير في السوق. بدأت منطقة واحدة تأخذ الثالثة والخامسة. عند رؤية ذلك ، طرق مصنعو سجاد آخرون باب شركة جولسان لشراء خيوط البولي بروبلين. بعد ذلك ، انفجر إنتاج السجاد فجأة. لحسن الحظ ، أصبحت غازي عنتاب أكبر مركز إنتاج للسجاد الآلي في العالم.

 

السيد علي ، ما هي النصيحة التي تقدمها للشباب الذين سيبدأون مشروعًا جديدًا؟

بادئ ذي بدء ، ابحث في المجال الذي ستؤسس فيه شركة. لا تبدأ مشروعًا من خلال النظر إلى جيرانك وأصدقائك. ابحث في السوق جيدًا. اكتشف جدوى استثمارك. لا تستثمر بشكل أعمى. انظر إلى العالم. فكر بشكل اكبر. ماذا يريد العالم ، ما المنتج المطلوب. استثمر لإنتاج هذا المنتج. انظر إلى الشركات الكبرى حول العالم. بدأوا جميعًا كشركة عائلية. لقد أصبحوا عامًا وبدأوا في إدارتها بواسطة نظام إدارة محترف. فكر في شركة بوش ، فكر في شركة كوج ، فكر في شركة صابانجي. شركة عائلية ، كلهم ​​من التاريخ. عندما بدأوا في الإدارة المهنية ، دخلوا كل قطاع. من الضروري أخذ النجاح كمثال والاستفادة من الخبرة. دستور التجارة هو أن تظل وفية للوعد الممنوح. خلاف ذلك ، سوف تفقد ثقتك في الحياة العملية. إذا فقدت ثقتك ، فستفقد وظيفتك.

 

من هو علي طوبجي اوغلوا؟

ولد رجل الأعمال علي توبكو أوغلو في 31 ديسمبر 1937 في كيليس كأول طفل للابوين مصطفى توبكو أوغلو وعنايت خانم. بدأت الحياة العملية قبل الحياة المدرسية. علي توبكو أوغلو ، الذي بدأ العمل في متجر والده في كيليس منذ سن مبكرة ، تخرج من المدرسة الابتدائية في عام 1952 ومن المدرسة الثانوية في عام 1955. كان عليه أن يترك المدرسة الثانوية بسبب وظائف والده. منذ سن مبكرة ، تولى إدارة متجر والده. لقد كان وكيلا لعشرات الشركات التي يوجد مقرها في اسطنبول. كان عمره ما بين 16 و 17 عامًا فقط عندما أضاف بيع الشاحنات إلى المنتجات المباعة في المتجر. باع الثلاجة الخامسة ، وأول غسالة وأول شاحنة في كيليس في الخمسينيات. علي طوبجي اوغلوا ، الذي وصل إلى قمة الحياة التجارية في كيليس ، انتقل إلى غازي عنتاب مع أخويه ناسي وفيدات طوبجي اوغلوا في منتصف الستينيات. بعد بيع قطع الغيار والجرارات والسيارات في غازي عنتاب ، دخل هذا المجال الصناعي مع إخوته. أولاً ، تم إنشاء مصنع الإسفنج ، ثم تم إنشاء جولسان جوفال. بفضل استثماراتها الإستراتيجية واختراقاتها ، لم تصبح شركة كولسان رائدة في هذا القطاع فحسب ، بل مكنتها من استخدامها كمنتج تغليف في كل قطاع تقريبًا. حصل علي طوبجي اوغلوا مع إخوته ناجي وفيدات على توقيع استخدام خيوط البولي بروبلين في صناعة السجاد وغازي عنتاب لتصبح مركز الإنتاج العالمي في إنتاج السجاد. بدأت أول محطة خاصة لتوليد الطاقة في منطقة جنوب شرق الأناضول عملياتها في ظل شركة جولسان القابضة. أمضى 70 عامًا في صناعة السيارات ، حيث بدأ في سن مبكرة. أثناء جعل اسمه بين قدامى المحاربين في القطاع في تركيا ، قام ببناء أول مدرسة ثانوية مهنية للسيارات في تركيا بتأثير حبه وولائه لصناعة السيارات. لم تعطل عائلة طوبجي اوغلوا العمل الخيري أبدًا منذ الأب مصطفى طوبجي اوغلوا. تعتبر مستشفى عنايت طوبجي اوغلوا ومسجد علي طوبجي اوغلوا ومدرسة ناجي طوبجي اوغلوا المهنية ومدرسة فيدات طوبجي اوغلوا الثانوية الأناضولية ومسجد مصطفى طوبجي اوغلوا ومدرسة علي طوبجي اوغلوا الثانوية المهنية الصناعية ومنزل العزاء المبني في كيليس وسكن الطلاب بعضًا من الأعمال الخيرية. وقعت عائلة طوبجي اوغلوا بروتوكولًا مع محافظة غازي عنتاب لبناء 3 مدارس أخرى في عام 2020. وشركة كولسان القابضة هي واحدة من المنظمات الراسخة في الصناعة التركية بأول مبادئها ، وتخدم اليوم الاقتصاد الوطني مع أكثر من 3 آلاف موظف.

 

 

 

Haber Merkezi
31.05.2021

Yorumlar (0)

+ Yorum Yaz

Diğer Haberler