Çiltuğ Isı Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Can Tuğsuz, “Ortadoğu’da yaşanan olaylar ve düzensizlik bizi ciddi bir biçimde etkilediğini söyleyebilirim" dedi.
Çiltuğ Isı Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Can Tuğsuz, “Ortadoğu’da yaşanan olaylar ve düzensizlik bizi ciddi bir biçimde etkilediğini söyleyebilirim. Libya’da kriz çıktığı zaman orada çalışıyorduk. Irak’ta kriz çıktığı zaman ise Irak Petrol Bakanlığına imalat yapıyorduk. Yine Suriye ile de geçmişte çalışmalarımız oldu. İran’da çeşitli barajlarda çalıştık. Bu ülkelerde çıkan iç karışıklıklar yani Ortadoğu’daki düzensizlik başlamadan önce Ortadoğu piyasası bizim için çok daha anlamlıydı. Dolayısıyla bizde Avrupalılara yönelmek durumunda kaldık” ifadelerini kullandı.
Apartmanlara buharlı kazanların 1971 yılında Türkiye’ye yeni geldiği dönemde Çiltuğ A.Ş.’nin Gaziantep Küçük Sanayi Sitesi (KÜSGET)’te kazan imalatına başladığını kaydeden Mehmet Can Tuğsuz, “Daha sonra daha büyük kazanlar, endüstriyel kazanlar, silolar derken iyice sanayileşmeye başladık. Gaziantep Küçük Sanayi Sitesi (KÜSGET)’ten Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’ne taşındık. Bu yeni yerimizde Atatürk Barajının borularını yaparak hidroelektrik santrallerine girmiş olduk. O zamandan beri hidroelektrik santrallerin borularını ve hidromekanik ekipmanlarını yapıyoruz” şeklinde konuştu.
Yurt dışında bazı projelerin yüklenicisi veya alt yüklenicisi olarak kendilerinin yürüttüklerini ve yurt dışına ihracat yaptıklarını vurgulayan Tuğsuz, Ortadoğu Business’ın yönelttiği soruları şöyle yanıtladı:
Mehmet Can Bey, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
1986 İstanbul doğumluyum. İlkokul, ortaokulu ve liseyi Gaziantep’te okudum. Anadolu Lisesi mezunuyum. Lise eğitimimden sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi Makinaları İşletme bölümüne başladım. New York’ta bulunan SUNY Üniversitesi ile çift diploma programı kapsamında bir bölümdü. Mezun olduktan sonra İstanbul’da önemli inşaat şirketlerinin bir tanesinde bir dönem çalışma imkanı buldum. Bizim işlerde hem mekanik hem inşaat işleri vardır. Dolayısıyla önemli tecrübeler edindim. Daha sonra Gaziantep’e gelerek aile şirketimizde yönetim kurulu üyesi olarak çalışmaya başladım. Aynı zamanda proje koordinatörü olarak çalışıyorum. 2010 yılından beri Gaziantep’teyim.
Çiltuğ A.Ş.’nin kuruluşundan bu zamana kadar süreçten söz eder misiniz?
Çiltuğ firması 1971’de kazan imalatları yapmak üzere kurulan bir şirket olarak faaliyetine başladı. Tabii o zaman buharlı kazanların Türkiye’ye yeni geldiği bir dönemdi. O zamanlar, apartmanların kazanlarını Gaziantep’te babam yapıyordu. Daha sonra daha büyük kazanlar, endüstriyel kazanlar, silolar derken iyice sanayileşmeye başladık. Gaziantep Küçük Sanayi Sitesi (KÜSGET)’ten Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’ne taşındık. Atatürk Barajı, Karakaya Barajı ve Batman Barajı gibi en önemli barajların borularını yaptık. Bu boruları yaparak hidroelektrik santrallerine girmiş olduk. O zamandan beri hidroelektrik santrallerin borularını ve mekanik ekipmanlarını yapıyoruz. Bu süreçte babam işi öğreniyor ve daha sonra hidroelektrik santralleri anlamında kendi yatırımlarını yapıyor. Aynı zamanda şu anda kardeş kuruluşumuz Tektuğ Elektrik Üretim A.Ş vasıtasıyla enerji üretimi yapıyoruz. 170 megavatlık enerji kapasitemiz var. Hepsi Osmaniye, Kahramanmaraş ve Adıyaman gibi çevre illerde. Kendi barajlarımızı kendimiz yapıyoruz diyebilirim.
Çiltuğ A.Ş. ‘nin kardeş kuruluşları var mı? Faaliyetleri neler?
Çiltuğ’un kardeş kuruluşları olarak, enerji yatırımları yapan Tektuğ var. Gaziantep’in ilk 5 yıldızlı oteli olan Tuğcan otel var. Bir de İstanbul’da laminasyon şirketimiz var.
Üretimleriniz ve yeni ürünleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Bizim teknik terimleriyle hidromekanik ve elektromekanik dediğimiz baraj parçalarını üretiyoruz. Bunlar sabit ve hareketli ağır makine imalatları ve kaynaklı imalatlardır. Bunun yanı sıra yine basınçlı kaplar, tanklar yapıyoruz. Aynı zamanda rüzgar santrallerine rüzgar kuleleri imal ediyoruz. Rüzgar kulelerinin çeşitli başka aksamlarını imal ediyoruz. Yine çelik konstrüksiyon üretimimiz var. Türkiye’deki bu anlamda birkaç firmadan bir tanesiyiz. Bu konuda Çiltuğ’un sektörde en köklü ve tecrübeli firmalardan birisi olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
Çiltuğ A.Ş.’nin kalite anlayışı nedir?
Zaman, firmaları kaçınılmaz bir şekilde etkiliyor. Kalite anlayışı da yönetim anlayışı da, organizasyon anlayışı da değişiyor. Köklü değişimi ikinci jenerasyon olarak biz sağlamak durumundayız. Bizim işimiz zanaat işidir. Çalışanımızın emekçimizin elinden çıkan emektir onun yeteneği ve tecrübesidir. Dolayısıyla mekanizasyon çok az olduğu için bizim kalite anlayışımız insanların kalite anlayışını, personelin kalite anlayışını yükseltmek. Bunun için modern yöntemleri kullanıyoruz. Çeşitli yalın üretim ve yine Japon ve Alman tekniklerinden oluşan bir kalite anlayışımız var. Amacımız sıfır hatayla imalat yapmak ve işi bir seferinde hatasız, kaliteli ve düzgün yapmak. Kalite anlamında son beş yılda ciddi bir değişim geçirdik diyebilirim. Bu da sektörde bizi güçlü bir konuma getirdi.
İhracatınız veya yurt dışında projeleriniz var mı?
Yurt dışında bazı projeler yapıyoruz ve bu projeleri yüklenici veya alt yüklenici olarak kendimiz yürütüyoruz. Özellikle de burada doğu Avrupa’yla rekabette daha öndeyiz. Hem kalitede hem de fiyat anlamında öndeyiz. Batı Avrupa bizim işlerimizi çoğunlukla bırakmış durumda. Çünkü onlar fiyat konusunda rekabetçi olamıyorlar. Dolayısıyla hep bu sektörde doğuya doğru kayan süreç var. Türkiye’nin doğusunda da henüz bizle rekabet eden pek kimse yok.
Ortadoğu Ülkelerindeki iç karışıklıklar ihracatınızı etkiledi mi? Yeni pazar hedefleriniz nereler?
Çok ciddi bir biçimde etkilendiğimizi söyleyebilirim. Biz Libya’da kriz çıktığı zaman orada çalışıyorduk. Irak’ta kriz çıktığı zaman Irak Petrol Bakanlığına imalat yapıyorduk. Yine Suriye’de geçmişte çalıştık. İran’da çeşitli barajlarda çalıştık. Ortadoğu’daki düzensizlik başlamadan önce Ortadoğu piyasası bizim için çok daha anlamlıydı ama son 15-20 yıldır yaşanan karışıklıklar bizim piyasamızı çok etkiledi. Dolayısıyla bizde Avrupalılarla daha sıkı çalışmak durumunda kaldık. Türkiye’de yatırımların yapıldığı dönem yine bizim için iyiydi. Çünkü enerji yatırımı bizim için iş demekti. Enerji yatırımı olmadığı zaman bizim işimiz iyi gitmez. O dönemde Türkiye ve Avrupa’yla birlikte iyiydi fakat Türkiye’de de son yıllarda yatırımların azalarak bitme noktasına gelmesi sebebiyle 2017 yılında bu gelişmelerden çok etkilendik diyebilirim. Bunun dışında Afrika’da çeşitli projelerle ilgileniyoruz. Yine ilgilendiğimiz ülkeler arasında yakın zamanda İran olacaktır. Ambargonun kalkmasıyla orada yatırımların canlanabileceğini öngörüyoruz. Bu pazarlara açılmak istiyoruz
Dünya ve Türkiye ekonomisini değerlendirerek 2017 yılı sizin için nasıl geçti? 2018 yılındaki hedeflerinizden söz eder misiniz?
Açıkçası 2017 bizim sektör için sıkıntılı bir dönemdi. 2018 yılında amacımız yeni yatırım yapmak ya da büyümekten ziyade mevcut kapasitemizi daha verimli kullanabilmek ve teknolojik olarak kısmi iyileştirmelerle sürdürmek ve mümkün olduğunca gücümüzü korumak.
Sosyal sorumluluk projeleriniz var mı? Var ise bilgi verir misiniz?
Biz sosyal yardımlara önem veriyoruz. Bunun yanı sıra çevreciliğe çok önem veren bir firmayız. Yeşil enerji ürettiğimiz için çevre de bizim için çok büyük önem taşıyor. Mavi yakalı çalışanlarımızın kız çocuklarına pozitif ayrımcılık yaparak onlara burs veriyoruz. Onun haricinde Gaziantep ve Adıyaman’da çeşitli sosyal sorumluluk projeleri yapıyoruz. Cami, okul inşaatı gibi. Belki de en önemlisi, yatırım yaptığımız baraj bölgelerinde ağaç dikiyoruz. Yeşile önem verdiğimiz için bu bölgelerde yaklaşık 20 bin ağaç diktik. Sayısını arttırmamız gerekiyor çünkü gerçekten dünyanın kirlenmesi yeşilin ölmesi bizi çok kötü etkileyecek. Bizi değil aslında çocuklarımızı etkileyecek ama onlara nasıl bir miras bıraktığımız bizim için çok önemli.
Son olarak herhangi bir sivil toplum kuruluşu ve siyasi partiye üyeliğiniz var mı? Bu gibi kuruluşların gereksinimi ve siz işadamlarına neler katıyor?
Gaziantep Genç İşadamları Derneği (GAGİAD) üyesiyim. 2011 yılından beri üyeliğim var. O zamandan beri çeşitli sivil toplum kuruluşlarında ve platformlarda çalışma fırsatı buldum. Güzel çalışmalar yaptık. Özellikle seçim güvenliği anlamında çeşitli sivil toplum kuruluşlarında çalıştım. Siyasi partilere ve siyasete ilgim her zaman var. Şu anda da, İyi Partinin Gaziantep İl Başkan Yardımcısı olarak atandım. Siyasetle de ilgiliyiz. Türkiye’nin kutuplaşma ortamında birleştirici bir güvene ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. İyi Partinin Türkiye’ye faydalı olacağını kanaatindeyim.
Çiltuğ Inc. Member of the Board Mehmet Can Tuğsuz:
"CONFLICTS IN THE MIDDLE EAST HAVE AFFECTED US"
Çiltuğ Heat Industry and Trade Inc. Board Member Mehmet Can Tuğsuz said, "I can say that the developments and conflicts in the Middle East affected us seriously. We were working in Libya when the crisis began. When Iraq crisis started, we were doing business with Iraqi Oil Ministry. We also worked with Syria in the past. We took part in some of the dam constructions in Iran. Before internal turmoil, conflicts in the Middle East, began in these countries, the Middle East market was much more significant to us. Therefore, we have had to work with Europeans ".
Stating that Çiltuğ Inc. started to manufacture boilers in Gaziantep Small Industrial Site (KÜSGET) when residential steam boilers were just introduced to the buildings in 1971, Mehmet Can Tuğsuz spoke as follows: "After a while, we began to industrialize thoroughly by manufacturing larger boilers, industrial boilers and silos. We moved from Gaziantep Small Industrial Site (KÜSGET) to Gaziantep Organized Industrial Zone. We entered into the market of hydroelectric power plants by producing pipes of Atatürk Dam in our new place. Since then, we have been manufacturing pipes and hydro mechanical equipment for hydroelectric power plants".
Emphasizing that they carried out several projects as both contractor and subcontractor abroad and they also exported their products, Tuğsuz replied the questions of Ortadoğu Business as follows:
Mr. Mehmet Can, could you introduce yourself first?
I was born in Istanbul in 1986. I studied primary school, middle school and high school in Gaziantep. I graduated from Anatolian High School. After high school education, I started to study at Istanbul Technical University, Marine Engineering Department. It was a department offering dual degree program with a SUNY University in New York. After I finished the university, I had an opportunity to work for one of the largest construction companies in Istanbul for a period of time. Our business needs both mechanical and construction works. Thus, I have gained important experiences. Then, I came to Gaziantep and started working as a board member in our family business. Also, I work as a project coordinator at the same time. I have been in Gaziantep since 2010.
Could you give us some information about the period since the establishment of Çiltuğ Inc.?
Çiltuğ Company began to operate in 1971 as a company that was established to manufacture boilers. It was the time when steam boilers were new in Turkey. In those times, my father was producing boilers for buildings in Gaziantep. he boilers of the apartments were built by in Gaziantep. After a while, we began to industrialize thoroughly by manufacturing large boilers, industrial boilers and silos. We moved from Gaziantep Small Industrial Site (KÜSGET) to Gaziantep Organized Industrial Zone. We produced pipes for some of the significant dams such as Atatürk Dam, Karakaya Dam and Batman Dam. We entered into the market of hydroelectric power plants by producing those pipes. Since then, we have been manufacturing pipes and hydro mechanical equipment for hydroelectric power plants. During this process, my father learned the business and he started his own investments in the field of hydroelectric power plants. At the same time, we are also generating energy through our sister company, Tektuğ Electricity Generation Company Inc. We have an energy capacity of 170 megawatts. They are all around our close cities like Osmaniye, Kahramanmaraş and Adıyaman. I can say that we are building our own dams by ourselves.
Are there any sister companies of Çiltuğ Inc.? What are their activities?
We have Tektuğ Company, which makes energy investments, as a sister company. Tuğcan Hotel, the first 5 star hotel in Gaziantep, is also our sister company. We also have a lamination company in Istanbul.
Would you give us some information about your productions and your new products?
We produce dam parts called as hydro mechanical and electromechanical equipment in technical terms . These are fixed and mobile heavy machinery, and welded productions. In addition to these, we are also manufacturing pressure vessels and tanks. At the same time, we produce wind towers for wind power plants. We also manufacture other various parts of the wind towers. We manufacture steel construction. We are one of the few firms in Turkey in this field. In this regard, I can easily say that Çiltuğ is one of the most established and experienced companies in the sector.
What is the sense of quality of Çiltuğ INC.?
Time has been affecting companies inevitably. The Sense of quality, management and organization are also changing. We have to make the radical change as the second generation. We have an artisan business. What our employees produce reflects their effort, their talent and experience. Since mechanization is very little in our business, our understanding of quality is to increase people's understanding of quality and our employees’' sense of quality. We use modern methods for this. We have an understanding of quality including simple production with Japanese and German techniques. Our goal is to manufacture with zero-defect policy, and finish our products at one time without any defects but high quality. I can say that we have been through a radical change in terms of quality in the past five years. This brought us to a strong position in the sector.
Do you export your products or do you have any projects abroad?
We carry out some projects abroad and we run these projects by ourselves as contractor or subcontractor. We are ahead of the competition with Eastern Europe especially at this point. We lead the field in terms of both quality and price. Western Europe has often left our business because they are not competitive regarding price. Therefore, there is always a trend of moving towards the east in this sector. There has been no one competing with us in Eastern Turkey yet.
Has the internal turmoil in the Middle East countries affected your exports? What are your objectives for new markets?
I can say that the developments and conflicts in the Middle East affected us seriously. We were working in Libya when the crisis began. When Iraq crisis started, we were doing business with Iraqi Oil Ministry. We also worked with Syria in the past. We took part in some of the dam constructions in Iran. Before internal turmoil started in the Middle East, the Middle East market was much more significant to us, but the conflicts in the last 15-20 years have affected our market deeply. Therefore, we have had to work with Europeans more closely. The period when the investments were made in Turkey was also a good period for us because energy investment meant business for us. If there is no energy investment, our business will get worse. In those times, Turkey was on good terms with Europe. However, we have been affected seriously in 2017 due to the developments during the last years causing a decrease in investments in Turkey. In addition to that, we are interested in various projects in Africa. Also, Iran will be one of the countries that we are going to be interested in soon. We anticipate that there will be a revival of the investments there following the lift the sanctions. We want to open into these markets.
Considering the economy of the world and in Turkey, how was 2017 for you? What are your objectives for 2018?
Honestly, 2017 was a stressful year for our sector. Our goal for 2018 is to be able to use our existing capacity more efficiently instead of making new investments or growing, and to maintain our technology through partial improvements and to protect our power as much as possible.
Do you have social responsibility projects? If you have any, would you give us information?
We care about social benefits. In addition to this, we are a company that attaches great importance to environmentalism. Since we generate green energy, the environment is very important to us. We offer scholarships to our blue-collar employees' daughters by positively discriminating against girls. Apart from that, we are carrying out various social responsibility projects in Gaziantep and Adıyaman like building a mosque or a school. Perhaps most importantly, we plant trees in the dam territories where we made investments. We have planted about 20,000 trees in these areas because we care about green. We have to increase the number of trees because environmental pollution and decrease in trees will seriously affect us. Actually it may not affect us but our children, it is highly important for us how we will leave the world to them.
Finally, do you have any membership to non-governmental organizations or political parties? How do such organizations contribute to business?
I am a member of Gaziantep Young Businessmen Association (GAGİAD). I have been a member since 2011. Since then, I have had the opportunity to work in various non-governmental organizations and platforms. We did great jobs with them. I especially worked in different non-governmental organizations regarding election security. I have always been interesed in political parties and politics. At this moment, I have been appointed as Gaziantep Deputy Head of İyi Party. We are interested in politics, too. I think Turkey needs a unifiying atmopshere during this period when Turkey started to get polarized. I believe that İyi Party would be beneficial to Turkey.
محمد جان توصوز عضو مجلس إدارة شركة جيلتوغ
التفاوت في الشرق الأوسط ينعكس إلينا سلبياً
قال محمد جان توصوز عضو مجلس إدارة شركة جيلتوغ لصناعة وتجارة التدفئة أن الأحداث و التفاوت القائم في الشرق الأوسط ينعكس إلينا سلبيا كنا نعمل في ليبيا عندما بدأت الأزمة هناك وكنا نعمل لوزارة النفط العراقية عندما بدأت الأزمة فيها وكانت لدينا أعمال في سوريا أيضا وعملنا في العديد من السدود المختلفة في إيران وبسبب الأحداث الداخلية القائمة في هذه البلدان أنعكست سلبيا إلى تجارتنا مع الشرق الأوسط ولذلك بدأنا التوجه إلى البلدان الأوربية.
أشار محمد جان إلى أنهم بدأوا بصناعة المراجل في المنطقة الصناعية الصغيرة في غازي عنتاب تلك المرحلة التي دخلت المراجل البخارية للمنازل إلى تركيا حديثاً سنة 1971. بعد ذلك بدأنا بصناعة المراجل الكبيرة والمراجل الصناعية والصوامع وبعدها انتقلنا من المنطقة الصناعية الصغيرة إلى المنطقة الصناعية الكبيرة في غازي عنتاب وفي مصنعنا الجديد دخلنا محطات توليد الطاقة الكهرومائية من خلال صنع أنابيب سد أتاتورك ومنذ ذلك الوقت نقوم بصناعة أنابيب محطات الطاقة الكهرومائية ومعدات الهيدروميكانيك.
بيّن محمد جان توصوز أنهم يقومون بمقاولة بعض المشاريع في الخارج بشكل مباشر او غير مباشر ويقومون بالتصدير وأجاب على أسئلة مجلة أعمال الشرق الأوسط على الشكل التالي:
عزيزي محمد جان هل من الممكن أن نتعرف إليكم أولا ؟
إنني مولود اسطنبول 1986 أتممت دراستي الابتدائية والإعدادية والثانوية في غازي عنتاب تخرجت من ثانوية الأناضول وبدأت دراستي الجامعية في قسم إدارة آلات البواخر في جامعة اسطنبول التقنية وقد كان هذا القسم مشترك مع جامعة صوني الموجودة في نيويورك ضمن اطار الشهادة المزدوجة وبعد إتمام دراستي نلت على فرصة العمل في إحدى شركات البناء الهامة في اسطنبول توجد في اعمالنا الأعمال الميكانيكية والبناء وبذلك نلت تجارب هامة وبعد ذلك انتقلت إلى غازي عنتاب وبدأت العمل كعضو مجلس إدارة في شركتنا العائلية وفي نفس الوقت اقوم بأعمال تنسيق المشاريع حيث أقيم في غازي عنتاب منذ 2010.
هل تحدثنا عن شركة جيلتوغ منذ مرحلة تأسيسها إلى الآن ؟
بدأت شركة جيلتوغ فعالياتها بصناعة المراجل سنة 1971 في تركيا المرحلة كانت المراجل البخارية دخلت إلى تركيا حديثا وقد كان ابي يقوم بصناعة المراجل المنزلية آنذاك في غازي عنتاب وبعد ذلك بدأنا بصناعة المرجل الكبيرة والصناعية والصوامع وأنتقلنا من المنطقة الصناعية الصغيرة إلى المنطقة الصناعيى الكبيرة في غازي عنتاب وقد قامت شركتنا بصناعة الأنابيب لعديد من السدود الهامة مثل سد أتاتورك وسد كاراكايا وسد باتمان ومن خلال صناعة هذه الأنابيب دخلنا محطات توليد الطاقة الكهرومائية ومنذ آنذاك نقوم بصناعة الأنابيب لمحطات توليد الطاقة الكهرومائية والمعدات الهيدروميكانيكية وفي هذه المرحلة أتقن والدي العمل بشكل جيد وبدأنا بالقيام بالاستثمارات في مجال محطات توليد الطاقة الكهرومائية وفي نفس الوقت نقوم بصناعة الطاقة بواسطة شركة تاكتوغ الشقيقة. لدينا حجم 170 ميغاواط من الطاقة تتواجد في مدينة أديمان وكهرمان مرعش و عثمانية واستطيع أن اقول أننا نقوم ببناء سدودنا بأنفسنا.
هل هناك شركات شقيقة لشركة جيلتوغ ؟ وماهي فعالياتها ؟
توجد شركة تاكتوغ كشركة شقيقة لنا تقوم باستثمارات في مجال الطاقة وفندق توغجان خمس نجوم في غازي عنتاب ولدينا شركة تصفيح في اسطنبول.
هل تزودنا بمعلومات حول منتجاتكم الموجودة ومنتجاتكم الجديدة ؟
إننا نصنع مستلزمات السدود التي تسمى بالمصطلحات التقنية الكهروميكانيكية والهيدروميكانيكة فهذه الصناعات صناعات ملحومة تتطلب الالات الثقيلة المتحركة والثابتة وبالاضافة إلى ذلك نصنع الأوعية والخزانات المضغوطة وفي نفس الوقت نقوم بصناعة الأبراج الهوائية للمحطات الهوائية ونصنع الأجزاء المتنوعة من الأبراج الهوائية ولدينا أيضا صناعة الأبنية الصلبة حيث نعتبر من إحدى الشركات التركية الرائدة في هذا القطاع واستطيع أن أقول أن شركة جيلتوغ من اهم الشركات التركية القوية في هذا المجال.
ماهو مفهوم الجودة بالنسبة لشركة جيلتوغ ؟
يؤثر الزمن حتما على الشركات ويتغير مفهوم الجودة والإدارة والتنظيم والتغيير الجذري لابد أن نقوم به نحن الجيل الثاني فعملنا هو العمل الحرفي والعمل الذي يخرج من ايدي عمالنا هو مهارتهم وخبرتهم ولكون المكان صغير لذلك مفهومنا للجودة هو رفع مستوى مفهوم الجودة عند العمال ولهذا الغرض نستخدم الأساليب الحديثة ، نستخدم الاساليب المختلفة في الانتاج حيث لدينا مفهوم الجودة الذي يتشكل من التقنيات الألمانية واليابانية وبهذا الشكل نسعى للانتاج دون اية خطأ والعمل على انتاج القطعة ذا جودة ودون خطأ من المرة الأولى. أستطيع أن أقول أننا قمنا بالتغييرات الهامة من أجل الجودة في السنوات الخمسة الأخيرة وبهذا الأمر وصلت شركتنا إلى مراكز هامة في القطاع.
هل لديكم تصدير ومشاريع خارجية ؟
إننا نقوم ببعض المشاريع الخارجية وإننا نقوم بمقاولة بعض المشاريع الخارجية بشكل مباشر أو غير مباشر وفي هذا الخصوص خاصة سبقنا أوربا الشرقية في المنافسة فنحن أمامهم في ناحيتي الجودة والسعر فأوربا الغربية تركت هذه الأعمال لأنهم لا يستطيعون المنافسة في الأسعار ولذلك اتجهت هذه الأعمال إلى أوربا الشرقية ولا توجد هناك شركات منافسة لنا في المنطقة الشرقية في تركيا.
هل أثرت الأحداث القائمة في الشرق الأوسط صادراتكم ؟ ماهي اسواقكم المستهدفة ؟
أستطيع ان اقول بأننا تأثرنا كثيراً فقد كنا نعمل في ليبيا عندما بدأت الأزمة هناك وكنا نقوم بأعمال لوزارة النفط في العراق عندما بدأت الأزمة فيها وكانت لدينا أعمال في سوريا ايضاً وقمنا بأعمال في العديد من السدودو في إيران وقد كان الشرق الأوسط سوقا مهما جدا بالنسبة لنا قبل قيام الأحداث فيه ولكن الأحداث القائمة منذ 15-20 سنة أثرت كثيرا على قطاعنا ولذلك أضطررنا في التوجه إلى البلدان الأوربية وقد كانت المراحل التي تقام فيها الاستثمارات في تركيا مهمة جدا بالنسبة لنا لأن الاستثمار في مجال الطاقة يعني العمل بالنسبة لنا حيث تتوقف أعمالنا عندما لا تكون هناك استثمارات في مجال الطاقة.
كانت الأمور جيدة في تلك المرحلة في تركيا وأوربا ولكن أنخفاض الاستثمارات في تركيا وصولها إلى نقطة الانعدام سنة 2017 تأثرنا كثيرا من تلك التطورات وغير ذلك نعتني ببعض المشاريع في أفريقيا وتعد إيران من الاسواق التي نهدفها ايضا نؤمن بأن الاستثمارات ستتنشط هناك بعد إلغاء الحظر إننا نريد دخول هذه الأسواق.
عندما نقوم بتقييم الاقتصادي التركي والعالمي كيف كانت سنة 2017 بالنسبة لكم ؟ هل تحدثنا عن أهدافكم من أجل سنة 2018 ؟
في الحقيقة أن سنة 2017 كانت سنة مضطربة بالنسبة لقطاعنا أما هدفنا من أجل سنة 2018 ليس القيام بالاستثمارات الجديدة أو النمو بل حماية قوتنا الموجودة قدر المستطاع وتعزيز شركتنا بالتقنيات الحديثة واستخدام الحجم الحالي معطي بشكل أكثر.
هل لديكم مشاريع المسؤولية الاجتماعية ؟ هل تزودنا بمعلومات حولها إن وجدت ؟
إننا نهتم بالمساعدات الإجتماعية وإننا شركة مهتمة بالبيئة أيضا فالبيئة تحمل أهمية كبيرة بالنسبة لنا لأننا ننتج الطاقة الخضراء . نقوم بالتمييز الإيجابي و نقدم المنح الدراسية لبنات إداريي شركتنا وغير ذلك نقوم باستثمارات المسؤولية الاجتماعية المتعددة في غازي عنتاب وأديمان مثل الجوامع والمدارس وربما الأهم بين هؤلاء أننا نزرع الأشجار في المناطق التي نقوم باستثمار السدود فيها ولأننا نهتم بالبيئة قمنا بزراعة 20 ألف شجرة في هذه المناطق ويجب أن نزيد هذا العدد لأن تلوث العام يعني مقتل المناطق الخضراء وهذا سنعكس سلبيا إلينا وفي الحقيقة ستنعكس على أطفالنا أكثر منا ومن المهم جدا أن نعرف أهمية الميراث الذي نورثه لأطفالنا.
وأخير هل لديكم عضوية في أية منظمة مدنية او حزب سياسي ؟ ماهي الحاجة لهذه المنظمات وماذا تضيف لرجال الأعمال ؟
إنني عضو في جمعية رجال أعمال غازي عنتاب الشباب لدي عضوية منذ سنة 2011 ومنذ ذلك الوقت أتيحت فرصة العمل في العديد من المنظمات المدنية وقد أنجزنا الأعمال الجميلة وخاصة عملت في العديد من المنظمات المدنية ضمن اطار مفهوم أمن الانتخاب. لدي اهتمام بالسياسة والأحزاب السياسية والآن تم تعييني نائب رئيس فرع غازي عنتاب للحزب الجيد أعتقد أن تركيا بحاجة إلى ثقة موحدة في ظل هذا الاستقطاب حيث أؤمن أن الحزب الجيد سيكون مفيدا جدا لتركيا .
Tüm Yorumlar