“Sanayi arşivinin mutlaka yapılması lazım”   

Plasmat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kılıç, ”Türkiye’nin kendine gelmesi gerek. Benim her zaman söylediğim bir konu var. Hangi sektörde ihtiyaç var ise yatırım ona göre yapılacak. Herkes ihtiyaç olan sektöre yatırım yapacak " dedi.

“Sanayi arşivinin mutlaka yapılması lazım”   

 

31 Yıldır Gaziantep’te plastiği renklendiren masterbatch üretimi yapan Plasmat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kılıç, ”Türkiye’nin kendine gelmesi gerek. Benim her zaman söylediğim bir konu var. Sanayi arşivini yapmazsak bizim geleceğimiz karanlık. Sanayi arşivini mutlaka yapmamız lazım. Piyasada hangi sektörler ne kadar adet, sayı, kilogram vs. belirlenmesi lazım. Hangi sektörde ihtiyaç var ise yatırım ona göre yapılacak. Herkes ihtiyaç olan sektöre yatırım yapacak ve herkes para kazanacak” dedi. 

Plasmat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kılıç, “Dünyanın hiçbir yerinde uzun vadeli az karla çalışan firma yok. Bu da toplamda hepimizi çok büyük borçlara itiyor. Sebebi ise az karla çalışmak. Rekabette çok yüksek. Bu rekabetten dolayı hammadde, makine vs. hepsi aynı, maliyetler gittikçe büyüyor, kar düşüyor. Kar düştüğünde ise mecburen konkordato ilanları ve iflaslar oluyor” diye konuştu.  

Kemal Kılıç, “ISO 2021 gibi tüm kalite belgelerimiz var. Zaten şu andaki bütün makineler seni kontrol ediyor. Mesela makinede hafif bir basınç olursa basıncım yükseldi beni kontrol et diyor. Günün teknolojisine ve şartlarına göre göre mal üretemezsek zaten satma şansımız yok” ifadelerini kullandı.

Gaziantep 5.Organize Sanayi Bölgesinde yeni yerlerinde 12 bin metrekare açık 7 bin metrekare kapalı alanda yıllık 5 milyon ton kapasitelerinin olduğunu vurgulayan Kemal Kılıç, Ortadoğu Business’in sorularını yanıtladı:

Plasmat A.Ş. ne zaman kuruldu? Ayrıca faaliyet alanınız ile ilgili sizden bilgi alabilir miyiz?

Plasmat A.Ş. 1988 yılında kuruldu. 31 yıldır faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bizim üretimimiz plastiği renklendiren masterbatch. Masterbatch, Film, enjeksiyon, polipropilen (polip) halı ipinden, sentetik ve lamine çuvala (pp çuval), kömür torbalarından renkli poşetlere ve plastik ev aletlerine kadar plastiğin girdiği, karton kutu ve oluklu mukavvanın olduğu her yerde kullanılıyor. Kısaca plastiği renklendiren boyayı yapıyoruz.  İngilizcesi masterbatch. Temel üretim konumuz masterbatch.

Yeni üretim tesisiniz ile ilgili yatırımdan söz eder misiniz?

Gaziantep 5.Organize Sanayi Bölgesinde bulunan şu andaki üretim tesisimiz toplam 12 bin metre kare açık alanda yer alıyor. 6 bin metre karesi kapalı üretim alanımız mevcut olup, bin metre karede idari bina olmak üzere yaklaşık 7 bin metre kare kapalı alanımız var. Yıllık kapasitemiz toplam 5 milyon tondur. Şu an da 3 - 3,5 bin ton seviyesindeyiz.

Sektördeki sorunlarınız nelerdir?

Sektördeki sorunumuz için şöyle bir örnek vermek istiyorum. Almanya’da 6 tane masterbatch firması var. Fransa’da 4-5 tane, bizim Gaziantep’te ise 20-25 tane firma var. Bunun sebebine de gelince en bol iş olanağı olarak gözüküyor. Herkes bildiği işi yapmıyor. Bir makine, bir hammadde, bir pigment bulan bu işi yapmaya kalkıyor. Bu ekonomik döviz hareketleri vs. bir noktada bizim dünyadaki ticaret anlayışımızı dünyaya yaklaştıracak diye düşünüyorum. Sebebine gelince uzun vadeli TL bazında satmak bizim Türkiye’de var sadece. Dünyanın hiçbir yerinde böyle uzun vadeli az karla çalışan firma yok. Bu da toplamda hepimizi çok büyük borçlara itiyor. Sebebi ise az karla çalışmak. Rekabette çok yüksek. Bu rekabetten dolayı hammadde, makine vs. hepsi aynı, maliyetler gittikçe büyüyor, kar düşüyor. Kar düştüğünde ise mecburen konkordato ilanları ve iflaslar oluyor. Türkiye’nin kendine gelmesi gerek. Benim her zaman söylediğim bir konu var. Sanayi arşivini yapmazsak bizim geleceğimiz karanlık. Sanayi arşivini mutlaka yapmamız lazım. Maalesef bu sorunlar her sektörde bu böyle. Piyasada hangi sektörler ne kadar adet, sayı, kilogram vs. belirlenmesi lazım. Hangi sektörde ihtiyaç var ise yatırım ona göre yapılacak. Herkes ihtiyaç olan sektöre yatırım yapacak ve herkes para kazanacak. Gecesini gündüzüne katan sanayici kardeşlerimiz elini değil vücudunu taşın altına koymuş ama sonuca baktığımızda sonuç sıfır. Para kazanma olayı yok. Onun için bu sanayi arşivi bize ait normlarıyla olması lazım. Yani bunun artık ülkede standartlaşması lazım, ithalat dünyanın her yerinde var. Mesela Özbekistan’ı, Cezayir’i beğenmiyoruz ama orada üretilen bir malzeme dışardan ithal edilmek istendiğinde hemen yüzde 3 bin ya da 5 bin vergisini artırıyorlar. Neden bunu yapıyorlar çünkü burada üreticim var ve burada güçlensin diye yapıyorlar. Bizde öyle bir şey yok. Buna devletin bir önlem alması gerekiyor. Üretimi güçlendirmediğimiz sürece bizim sorunlarımız artarak devam edecek.

Plasmat A.Ş. ‘nin kalite anlayışı nedir? Kalite hakkında düşünceleriniz nelerdir?

ISO 2021 gibi tüm kalite belgelerimiz var. Zaten şu andaki bütün makineler seni kontrol ediyor. Mesela makinede hafif bir basınç olursa basıncım yükseldi beni kontrol et diyor. Günün teknolojisine ve şartlarına göre göre mal üretemezsek zaten satma şansımız yok. Çünkü yurt dışı ve yurt içinde rakip de çok rekabette çok. Onun için biz son sistem teknolojileri kullanmak mecburiyetindeyiz. Hem kaliteli olacak hem uygun olacak hem hızlı servis olacak.

Üretiminizin ihracat ve yurt içi oranları ne kadar?

Oran olarak cevap vermek gerekirse yaklaşık yarı yarıya diyebiliriz. Üretimimizin yüzde 40’dan fazlasını ihracat oluşturuyor. Çeşitli ülkelere ihracatımız mevcut.

 

Ortadoğu’da birçok karışıklar mevcut. Firma olarak bu durum sizi nasıl etkiledi?

Ortadoğu’daki olaylardan bizde etkilendik. Ama Gaziantep’te bulunan üretici Suriyeli kardeşlerimiz bazı konularda bizden daha rahatlar. Vergileri yok, SSK konusu yok, Pazar sorunu yok, adamlar her konuda bizden rahatlar. Bizim çevre mühendisimiz var ve çevre bakanlığına para ödüyoruz. Mesela Suriyeli kardeşimiz buraya firmasını kurmuş onda bunların hiç biri yok.

5.Organize sanayi bölgesindesiniz. Buraya taşındınız. Bu bölgede sorunlar var mı?

Burada alt yapı sorunu var. Bir an önce alt yapı sorununun bitmesini istiyoruz. Ayrıca diğer bir önemli sorunumuz ise üretim yerimizin arsası Döviz kurunun karşılığı olarak 21 TL ye istimlak oldu. Bu rakamı da Dolar bazında ödüyoruz. İlk ödediğimiz taksit 24 bin 500 dolar. Bu rakam 2014 yılında 40 bin TL ediyordu. Son ödediğimiz tutar ise dolar kurunun artışından dolayı 163 bin TL ediyor. Bu rakamlar bizi çok mağdur ediyor. Bu rakamların makul düzeyde sabitlenmesini istiyoruz.

Dolar kurundaki dalgalanma sizi nasıl etkiliyor?

Herkesi etkiliyor. Bizi de etkiledi. Bu kurun eskisi gibi olması lazım. 2 ay önce 6-7 bandında olan dolar şimdi 5 bandında ama 2 ay sonra bu rakamın 7 bandında olmayacağının garantisi yok. Şimdi burada kar maliyet hesabı nasıl yapılacak? Şu an da bizim mal aldığımız yabancı firmalar peşin mal satıyor. Peşin dövizini almadan mal satmıyor. Müşterilerimiz ise bizden TL bazında vadeli mal istiyorlar. Şimdi ben hem 7 TL bazında mal almışım ama tahsilat yapmadan 5 TL’den satıyorum. Yani hem alırken zarar ediyoruz hem de satarken zarar ediyoruz. Bu nasıl bir sanayicilik olacak? Topyekun hepimizde bu zarar oluyor. Çünkü bankalar herkesi aynı sepetin içinde gördüğü için herkese aynı muameleyi yapıyorlar. Bunlara bir çözüm yolu bulunması gerekiyor. Devletin sanayicinin önünü açması gerekiyor. Senelerdir vergisini ödemeyen bir kişi bir zaman sonra af olunca anaparasının 3’te birini ödüyor. Ama bir taraftan canını dişine takıp bu borcunun ödeyen kişiye hiç olmasa da bir teşekkür belgesi verilmesi lazım ama o da yok. O zaman bu şartlarda sanayimiz ve bu ülkemiz nasıl gelişecek? Biz torunlarımıza nasıl sağlıklı bir gelecek bırakacağız? Bu sorunlar yalnızca benim için değil herkes için geçerlidir.

 

Son olarak eklemek istediğiniz bir şeyler var mıdır?

Gaziantep’te 800 fabrikanın öz sermayesiyle para kazanarak, bir 800 daha olmasını istiyoruz. Gaziantep sanayisinin daha da güçlenip gurur kaynağı olmasını istiyoruz. Ayrıca Ortadoğu Business’in başarısını takdir ile takip ediyoruz. Bizim sesimiz olup sayfalarınızı açtığınız için size ve Ortadoğu Business ekibine çok teşekkür ediyorum. Başarılarınızın devamını diliyorum. Allah bu milleti korusun.

 

BOARD CHAIRMAN OF PLASMAT INC.  KEMAL KILIÇ:

“THE INDUSTRIAL ARCHIVE MUST CERTAINLY BE KEPT”

Kemal KILIÇ, chairman of the board of PLASMAT INC. that has been producing masterbatch colouring plastic for 30 years, stated that “Turkey needs to recover itself. There is something I've always said. If we do not keep the industrial archive, our future seems dark. We must certainly keep the industrial archive. It must be determined which sector in the market manufactures how many pieces, numbers, kilograms etc. By this way, the investment will be made according to this analysis. Everybody will invest in the sector that is needed, and everyone will make money.”

Besides, the chairman of the board of PLASMAT INC. added by saying that “There are no long-term profitable companies anywhere in the world. This situation leads all of us in the sector into huge debts in total. The reason for this is to work by having less profit. Also, the competition is very high. It is same for raw material, machinery, or etc. owing to this high competition. Similarly, the costs are growing day by day; however, the profit rates are decreasing. When the profit rates decrease, we frequently hear the news of concordatum and bankrupt.”

Kemal Kılıç also expressed that “We have all the quality certificates like ISO 2021. As you know, all the machines that you have in your company inform you about its working condition. For example, if a slight pressure appears in the machine, it asks you to check it by warning that there is a pressure on it. Unless we can produce the goods according to the technology and conditions of the day, we have no chance to sell them.”

Kemal Kılıç, who emphasized their capacity of 5 million tons per year in their new building located on Gaziantep 5th Organized Industrial Zone with a closed area of 12 thousand square meters and 7 thousand square meters open area, answered the questions of Ortadogu Business:

When was PLASMAT INC. established? Could we also get information about your business segment?

PLASMAT INC. was founded in 1988. We have been operating for 31 years. Our product is masterbatch that colours the plastic. Masterbatch is used in Film, injection, polypropylene (polyp) carpet rope, synthetic and laminated sacks (pp sacks), coal packets, coloured bags and plastic household appliances, and everywhere in which the cardboard box and corrugated cardboard are available. In short, we produce what paints the plastic. It is called as masterbatch. Our main production subject is masterbatch.

Can you tell us about your investment on your new production facility?

Our current production facility in Gaziantep 5th Organized Industrial Zone is located in an open area of 12 thousand square meters. We have about 7 thousand square meters of closed area, including administrative building in one thousand square meters and a production zone consisting of 6 thousand square meters and. Our annual capacity is 5 million tons in total. We are at the level of 3 - 3,5 thousand tons.

 

What are your problems related to the sector?

I would like to give an example for our problem in the sector. There are 6 masterbatch companies in Germany. There are 4 or 5 companies in France, and 20 or 25 companies are available in Gaziantep. The reason for this is that it seems to be the most abundant job opportunity. Everybody does not do what he knows. When they buy a machine, raw material, and pigment, they start to do this work. At some points such as economic exchange movements, I think that our approach to world trade will bring us closer to the world. The reason for this is that we sell for long-term TL only in Turkey. There is no long-term profitable firm anywhere in the world. As I said before, the competition is also very high. It is same for raw material, machinery, or etc. owing to this high competition. Similarly, the costs are growing day by day; however, the profit rates are decreasing. When the profit rates decrease, we frequently hear the news of concordatum and bankrupt. Turkey needs to recover itself. There is something I've always said. If we do not keep the industrial archive, our future seems dark. We must certainly keep the industrial archive. Unfortunately, these problems are in every sector. It must be determined which sector in the market manufactures how many pieces, numbers, kilograms etc. By this way, the investment will be made according to this analysis. Everybody will invest in the sector that is needed, and everyone will make money. Our industrialist colleagues work day and night, and they take all the responsibilities required for the sector, but the result is zero when we look at the results. They cannot make money. For this reason, the industrial archive must be kept in accordance with our norms. In another saying, this has to be standardized in the country now. The imported products are all over the world. For example, we do not like Uzbekistan, Algeria, but when a material produced in that county is supposed to be imported from outside, they immediately increase the tax of 3 thousand or 5 thousand. Why are they doing this? Because they think that there is a manufacturer there and that they are doing this work here to get stronger. We do not think in this perspective. The state needs to take a precaution at this point. As long as we do not strengthen the production, our problems will continue to increase.

What is the sense of quality for PLASMAT INC.? What do you think about quality?

We have all the quality certificates like ISO 2021. As you know, all the machines that you have in your company inform you about its working condition. For example, if a slight pressure appears in the machine, it asks you to check it by warning that there is a pressure on it. Unless we can produce the goods according to the technology and conditions of the day, we have no chance to sell them since there are lots of competition in both overseas and our own country. Therefore, we must use the latest technologies for the system. It will include both good quality and convenience for the demand and fast service.

What is the export and domestic rate of your production?

As a percentage, we can say that they are fifty-fifty. More than 40 percent of our production is exports. We export our product to many various countries.

There are many confusions in the Middle East. How did it affect you as a company?

We were affected by the incidents in the Middle East. However, our Syrian colleagues in Gaziantep are more comfortable in some issues. They do not have responsibilities in terms of taxes, issues related to social insurance institution, and marketing. They are more comfortable than us in such issues. We have to employ environmental engineers in our company, and we pay money to the ministry of environment. For example, our Syrian colleagues have established their firms here, and they have none of these responsibilities.

You are in 5th organized industrial zone. You moved here. Are there problems in this zone?

There is an infrastructure problem here. We want the infrastructure problem to be solved as soon as possible. In addition, another important problem is expropriated price. This price is paid in dollars. The first payment we did was 24500 dollars. In 2014, this price amounted to 40000 TL. The last amount we paid is 163000 TL due to the increase in the dollar rate. These situation makes us very victimized. We demand these rates to be reasonably fixed.

How does the fluctuation in the dollar rate affect you?

It affects everyone. It affected us, too. This exchange should be the same as before. 2 months ago, the exchange was at the level of 6-7 TL, but now it is at nearly 5 TL level. However, there is no guarantee that this rate will not be at the 7 TL level after 2 months. How do we calculate the profit cost at this point? The foreign companies that we buy our goods at the moment sell their goods in advance. They do not sell their goods to us without cash. Our customers ask us to sell our goods in TL exchange for long-term payment. I have bought the goods on 7 TL, but now I am selling on 5 TL. In other words, we lose money both in buying goods and in selling goods. What kind of industrialism is this? All the manufacturers in the industry lose money. Since the banks see everyone in the same position, they treat everyone in the same way. They need to find a solution for this situation. The state needs to open the way for the industrialist. A person, who has not paid his tax for years, pays one third of his capital when an amnesty law is announced. On the other hand, you pay all your debts and taxes, and you expect even a certificate of thanks to be given, but it is impossible. How will our industry and this country develop under these conditions? How do we present a healthy future to our grandchildren? These issues apply to everyone, not just me.

 

As a final, are there anything you want to add?

In Gaziantep, we would like to have more 800 companies by earning money through our own capital of 800 companies. We want Gaziantep industry to become stronger and to be proud of Turkey. We also follow the success of the Ortadogu Business with appreciation. I would like to thank you and the Ortadogu Business staff for giving a place to us on your pages. I wish your success would go on. May Allah protect this nation.

 

 

كمال كليج رئيس مجلس إدارة شركة بلاسمات المساهمة:

 

 " يجب القيام بأرشفة السجل الصناعي بشكل مطلق "

 

قال السيد كمال كيليج رئيس مجلس إدارة شركة بلاسمات المساهمة والتي تعمل في مجال إنتاج mastermacht ملونات البلاستيك :" على تركيا أن تصحو. وإن موضوع عدم كتابة وأرشفة سجلنا الصناعي سيجعل  مستقبلنا غير واضح. لذلك من الضروري ان يكون هناك سجل وأرشيف صناعي. يتم فيه تحديد عدد، رقم المنتجات بالكيلوغرام وغيرها من المعلومات المهمة في اي قطاع كان وبالتالي يتم الإستثمار في القطاع الذي بحاجة إلى الإستثمار فيه وبالتالي الكل سيستثمر بالقطاع الصح ويربح من إستثماره."

 

وأضاف أيضا قائلا :"ليس هناك في العالم شركة تعمل وفق نظام الربح القليل ولمدى بعيد، وهذا يدفع بالإجمال نحو الإستدانة لمبالغ كبيرة، وسببه هو العمل بربح قليل ومنافسة عالية وكنتيجة لهذه المنافسة تكبر تكاليف المواد الأولية والماكينات اللازمة لذلك وينخفض الربح وعند إنخفاض معدل الربح تتجه الشركات مجبورة نحو الإفلاس أو إعلان وشك إفلاسها (konkordato )."

 

متابعا حديثه بالقول:" لدينا كافة شهادات الجودة  كشهادة آيزو 2021. والماكينات كافة في وقتنا الحالي هي تدير وتنظم كل شيء عنا. مثلا عند حدوث إنخفاض في ضغط الماكينة تعطي الماكينة امرا بالفحص من أجل رفع الضغط اللازم لعملها. وكل هذه الشروط التكنولوجية تضعنا امام قاعدة إن لم تنتج لن تبيع."

 

وفِي أثناء زيارتنا للسيد كمال كيليج في مصنعه  الجديد الموجود في المنطقة الصناعية الخامسة على مساحة مغلقة تبلغ 12 متر مربع و7 آلاف متر مربع من المساحة المفتوحة حيث أجاب على أسئلتنا التي قمنا بطرحها عليه :

  

متى تأسست شركة بلاسمات المساهمة ؟ وبالإضافة إلى ذلك هل بإمكانكم إعطائنا معلومات عن مجال عملكم وفعالياتكم ؟

لقد تأسست شركة بلاسمات المساهمة عام  1988. ومستمرة في فعاليتها منذ 31 عاما. ونحن نقوم بإنتاج ملونات للبلاستيك  mastermatch، شرائح، والحقن، والبولي بروبيلين ( بوليب) والأكياس الصناعية والمصفحة من خيوط السجادات ( اكياس (pp)، اكياس الفحم الحجري، والأكياس الأخرى الملونة، والمستلزمات المنزلية البلاستيكية، والبلاستيك الداخل في تركيب العلب الكرتونية المقوى وبشكل مختصر ننتج كافة ملونات وأصبغة  البلاستيك ومقابله في اللغة الإنكليزية masterbatch.حيث أن masterbatch هي العمود الفقري لمنتجاتنا بشكل عام

 

هل بإمكانكم التحدث قليلا عن منشأتكم  الجديدة؟

إن مصنعنا الجديد في المنطقة الصناعية الخامسة في مدينة غازي عنتاب أقيم على مساحة مفتوحة تبلغ إجمالي مساحتها12 الف متر مربع وصالة إنتاج تبلغ مساحتها6 آلاف متر مربع وألف متر مربع مساحة المكاتب. أي بإجمالي 7 آلاف متر مربع من المساحة المغلقة، والطاقة الإنتاجية للمصنع هي 5 ملايين طن ونحن الآن وصلنا إلى طاقة إنتاجية بسوية

3-3.5 الف طن من الإنتاج.

 

ماهي الصعوبات التي تواجهكم في قطاع الإنتاج ؟

أريد أن أعطي مثالا عن الصعوبات والمشاكل التي تواجهنا؛ هناك مثلا في ألمانيا 6 مصانع من masterbatch

 ( لانتاج منتجات تعطي اللون للبلاستيك ).وفي فرنسا 4-5 مصانع وبينما في مدينة عنتاب وحدها يوجد 20-25 مصنع وسبب ذلك بأن هذا المجال غني وله إمكانيات عدة ولا يقومون بالعمل في مجال خبرتهم وأي شخص يُؤْمِن ماكينة واحدة ومواد أولية والعناصر الأخرى بالقيام بهكذا مشروع. والحركة في صرف العملات والبورصات والإقتصاد وغيرها من العوامل المؤثرة الأخرى وفِي هذه النقطة انوه إلى اقترابنا من مفهوم التجارة العالمية. والسبب في ذلك يوجد في تركيا فقط عملية البيع بالليرة التركية على المدى البعيد ولا يوجد هكذا تعامل في البيع في أية دولة أخرى وهذا بالإجمال يدفعنا نحو الإستدانة المالية وسببه هو العمل وفق آلية الربح القليل والمنافسة الشديدة وبسبب هذه المنافسة الغير العادلة تزداد تكاليف الماكينات والمواد الأولية وينخفض مقدار الربح وعندها تقع حادثة الإفلاس أو الإعلان عن وشك الإفلاس   (konkordato ) لهذا يحب على تركيا أن تصحو، وإن عدم قيد وأرشفة سجلنا الصناعي سيجعل مستقبلنا غير واضح. لذلك من الضروري ان يكون هناك سجل وأرشيف صناعي. يتم فيه تحديد عدد، رقم المنتجات بالكيلوغرام وغيرها من المعلومات المهمة في اي قطاع كان وبالتالي يتم الإستثمار في القطاع الذي بحاجة إلى الإستثمار فيه وبالتالي الكل سيستثمر بالقطاع الصحيح ويربح من إستثماره.

وكل هذا يلحق أضرار بالصناعيين الذين يعملون ليلا ونهارا لتأمين حياة كريمة لعائلاتهم. والنتيجة هنا صفر لاشيء. ولا يوجد ربح للأسواق ولهذا فإن السجل والأرشيف الصناعي هي حاجة طبيعية وملحة لنا، ويجب أن يأخذ مجراه الطبيعي في الدولة. كما نعلم يوجد هناك إستيراد في كافة أرجاء العالم. مثلا أوزبكستان، الجزائر، ولكن عند قيامنا بإستيراد منتج مصنوع في هذين البلدين من الدول الخارجية الأخرى يقومون مباشرة بزيادة  القيمة الضريبية لها بمقدار 3 أو 5 آلاف في مئة ألف، لماذا يقومون بهذا ؟ لأنهم يريدون زيادة قوة المنتجين في بلدهم. ولا يوجد هكذا شيء في بلدنا ويجب على الدولة أخد تدابير من أجل ذلك فإن لم نقم بتقوية الإنتاج لدينا ستزداد الصعوبات بشكل طردي.

 

ماهي معايير الجودة لشركة بلاسمات المساهمة ؟ وماهي أفكاركم بخصوص الجودة؟

نحن لدينا شهادة آيزو 2021 وغيرها من شهادات الجودة. وفي عصرنا الحالي الماكينات هي التي تتحكم بِنَا، فعند إنخفاض مستوى الضغط في الماكينة مثلا تقوم الماكينة مباشرة بتنبيهك بأن الضغط لدي انخفض او بالعكس فتقول لك الماكينة قم بفحصي الآن وقم بالإجراءات اللازمة. وفي حال عدم إنتاجنا لمنتجات وفق شروط التكنولوجيا الحالية فإننا لن نستطيع بيع منتجاتنا. وإلى جانب ذلك توجد منافسة ومنافسين داخل او خارج البلد، وهذا يتطلب إستعمال النظم التكنولوجية الحديثة لكي تكون هناك جودة ومطابقة وسرعة في الإنتاج .

 

ماهي نسب التصدير و  المحلي لإنتاجكم؟ 

إن كان الجواب كنسبة يمكنني القول بأنه هناك مناصفة بين التصدير والمحلي. وإن نسبة التصدير من الإنتاج يشكل ٤٠ ٪؜ ونصدر لعدة دول. 

توجد هناك مشاكل كثيرة في منطقة الشرق الأوسط كيف أثر ذلك على وضعكم ؟

لقد تأثرنا بالأحداث في منطقة الشرق الأوسط. ولكن في مدينة غازي عنتاب هناك مصانع لأخواننا السوريين وهم مرتاحين في بعض الأمور أكثر مننا مثل عدم وجود الضرائب، لا يوجد لديهم موضوع التأمين الصحي، ليس لديهم مشاكل في السوق، وهم مرتاحين اكثر مننا بكل المواضيع، ونحن عينا مهندس للبيئة وندفع الضرائب لوزارة البيئة. وهنا قام احد الأخوة السوريين بإنشاء مصنع له ولا توجد إية إلتزامات لديه. 

لقد نقلتم مصنعكم إلى المنطقة الصناعية الخامسة، هل هناك مشاكل وصعوبات تواجهنها هنا؟

هنا توجد مشكلة البنية التحتية الأساسية، نطلب من الجهات المعنية إيجاد حلول لهذه المشاكل في اقرب وقت ممكن، وهناك مشكلة اخرى رئيسية وهي بأنه تم إستهلاك العقار الذي بني عليه المصنع بقيمة 21 ليرة مقابل صرف العملة، وإننا ندفع هذه القيمة بالدولار، وبذلك قيمة القسط الاول المدفوع والبالغ 24500 دولار كان يقابله في عام 2014 بالليرة التركية 40000 ليرة تركية. وإن آخر قسط دفعناه بلغت قيمته 163 الف ليرة وذلك بسبب زيادة سعر صرف الدولار مقابل الليرة التركية. وهذا الرقم أضر بِنَا كثيرا ونطلب ان تكون هذه الأرقام في سويتها المعقولة . 

كيف أثر عدم الإستقرار في سعر صرف الدولار على عملكم ؟

إن ذلك يؤثر على كل شيء. ونحن أيضا تأثرنا بذلك، يجب أن يعود سعر الصرف كمان كان من قبل، وقبل شهرين كان سعر الصرف بين 6-7ليرة تركية للدولار الواحد والآن يبلغ سعر الصرف 5 ليرات تركية للدولار الواحد ولكن بعد شهرين من الآن لا توجد ضمانة بعدم إرتفاع سعر الصرف إلى 7 ليرة تركية للدولار الواحد. ومن ثم كيف يمكننا القيام بحساب الربح والكلفة المالية ؟ والآن الشركات التي نستورد منهم البضائع يطلبون  بالدفع النقدي مقابل بضائعهم ولا يبيعون لنا دون الحصول على قيمتها بالعملة الأجنبية، وبالطرف الآخر نقوم بالبيع لزبائننا بالليرة التركية وهنا قمت عمليا بشراء البضاعة بقيمة 7 ليرة تركية وأقوم ببيعها بالدفع الآجل بقيمة 5 ليرة تركية وهذا يعني انني اخسر من الطرفين وذلك عند الشراء والبيع كيف سيستمر التصنيع هكذا؟ وهذا يلحق الضرر بكل الصناعيين، ولأن البنوك أيضا تنظر إلينا بسلة واحدة وتعاملنا ككل من مسافة واحدة وبنفس المعاملة يجب إيجاد حل لهذا ايضا، وعلى الدولة أن تفتح الطريق أمام الصناعيين. وعند إصدار عفو لصناعي لم يقم بدفع ضرائبه لفترة طويلة من الزمن يقوم وبعد حصوله على العفو بدفع ١/٣ من ماله الأم ولا تقم الدولة ولو بإرسال بطاقة شكر له مقابل دفعه لديونه. لا يوجد هذا أيضا، وهنا أتساءل كيف لصناعي في هذه الحالة أن يتطور ويتقدم ؟ كيف سنؤمن للأجيال القادمة حياة مرفهة وكريمة؟وهذه المشاكل لا أعاني انا فقط منها إنما يعاني الكثير مثلي منها.

وفِي النهاية هل لديكم ماتريدون إضافته ؟

يوجد في مدينة غازي عنتاب 800 مصنع ومعمل برأسماله الخاص ونتطلع مع ربح  رأسمال هذا الى إنشاء 800 مصنع ومعمل آخر. ونتمنى أن تكون الصناعة في غازي عنتاب مصدر فخر وإعتزاز لنا، ونتابع عن كثب الأعمال المنجزة في الشرق الأوسط وبكل تقدير، واشكركم  ككادر وطاقم أعمال الشرق الأوسط لانكم كنتم صوتنا عبر صفحات مجلتكم، وأتمنى لكم النجاح الدائم. وأدعوا من الله ان يرعى ويحمي شعبنا من كل مكروه

 

 

 

 

Haber Merkezi
15.02.2019

Yorumlar (0)

+ Yorum Yaz

Diğer Haberler