عنتاب مدينة التاريخ والصناعة

 

 

عنتاب مدينة التاريخ والصناعة

SANAYİ VE TARİH ŞEHRİ GAZİANTEP

كثيرا ما أجد نفسي حائرا باختيار المدينة التي أتجهه صوبها ، وانا أمتطي الطائرة في طريقي الى لجمهورية التركية لعمل أو سياحة ، ففي كل رحلة أجد مدينة تمتاز عن غيرها بمميزات مختلفة فتجذبني نحوها بقوة .

Gezi veya iş amaçlı Türkiye’ye her gidişimde daha uçağa binerken şaşkınlığım başlıyor. Acaba hangi şehrine gitsem diye.  Gittiğim her şehrinde bir diğerinden çok daha farklı ve güzel şeyleri görünce beni oraya cezbediyor.

وفي واحدة من زياراتي قررت البعد عن الوسط والشمال التركي ، وجعلت الجنوب التركي مقصدي ، فتوجهت صوبه في زيارة لمدينة غازي عنتاب ، تلبية لدعوة كريمة من اخوة أعزاء . 

Ziyaretlerimden birinde Kuzey ve Anadolu’dan uzaklaşma kararı alarak rotayı güneye çevirip çok değerleri insanların daveti üzerine Gaziantep’e uçtum.

ومدينة عنتاب أو عينتاب أو غازي عنتاب كما يسميها الأتراك ، غازي عنتاب تقع في جنوب تركيا ويبلغ عدد سكانها قرابة ثمانمائة وخمسون ألف نسمة ، وتعد سادس أكبر مدينة في تركيا  .

Türklerin değimiyle Gaziantep veya Gazi Ayıntap Türkiye’nin güneyinde yer almaktadır. 2 milyon nüfus ile Türkiye’nin en büyük 6. Şehri konumundadır.

ويقال عن تسميتها أنها كانت تعرف لدى العرب والسلاجقة والعثمانيين باسم عنتاب لكن البرلمان التركي أضاف كلمة غازي لاسم المدينة يوم 8 فبراير/شباط 1921 فأصبحت غازي عنتاب.

İsmi ile alakalı Araplar, Selçuklu ve Osmanlılar döneminde Antep olarak bilinirken Türk parlamentosu 8 Şubat 1921 de başına gazi kelimesi koyarak Gaziantep olmuş.

وخلال زيارتي لهذه المدينة وجدت أنها تمتاز عن غيرها من المدن التركية التي زرتها بكثرة مصانعها ، فهي من المدن الصناعية الهامة في تركيا ، ومن أبرز صناعاتها السجاد والمفروشات المنزلية

Gaziantep’i ziyaret ettiğim birçok şehirden farklı kılan özelliği ise çok sayıda fabrikaya sahip olması idi. Türkiye’nin önemli sanayi şehirleri arasında yer almaktadır.  En önemli üretimi ise halı ve ev mobilyasıdır.

وتشتهر غازي عنتاب أيضا بمأكولاتها المميزة ، ومنها بالكباب العنتبلي والفستق العنتبلي واللحم بالعجين ، كما تشتهر بصناعة حلوة البقلاوة ، والتي تعد من الأطباق الغنيّة جداً بالدهون والسعرات الحرارية .

Diğer yandan Gaziantep yemekleri ile de çok farklıdır.  Özellikle lahmacun, Antep kebabı ve Antep fıstığı.  Baklava konusunda çok meşhurdur. Bol kalori ve yağlı en zengin lezzetlerinden sayılmaktadır.

وان كان البعض يرى أن غازي عنتاب تفتقر للمناطق السياحية فان بها حديقة للحيوانات تعتبر أكبر حديقة حيوانات في تركيا، وتمتاز بوجود حديقة سفاري وهي الأولى من نوعها في تركيا، وتحتوي الحديقة المحاطة بالأشجار الضخمة ما يقارب 300 نوع من الحيوانات الأليفة والمفترسة الطليقة في المساحة الواسعة للحديقة التي تبلغ حوالي 150 دونم.

Bazıları Gaziantep’in turistik bölgeleri konusunda yoksun dese de Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçesi Gaziantep’te bulunmaktadır.  Ve bu bahçeyi özel kılanda Türkiye’de tek olan safari alanı barındırmasıdır. Çok büyük ağaçlarla çevrili bahçe de 300 ü aşkın evcil ve yırtıcı hayvan bulunmaktadır. Bu bahçe yaklaşık 150 dönüm arazi üzerine tesis edilmiştir.

وهناك متحف زويغما الفسيفسائي الذي  يفتح أبوابه أمام عشاق الفن الفسيفسائي من الاثنين ويحتضن عشرات اللوحات الفسيفسائية التي يعود معظمها للحقبة البيزنطية التي استوطنت بلاد الأناضول لفترة طويلة من الزمن.

Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi gibi bir esere sahiptir. Her Pazartesi kapılarını mozaik severler için açıyor. Müze de Anadolu’da uzun zaman yaşayan Bizans dönemine ait onlarca mozaik tablo bulunmaktadır.

أما كهف شرقلي الواقع في نهاية وادي قرية دولوك ، فهو كهف طبيعي  يبلغ عمقه 17 متر وعرضه 84 متر وارتفاعه 13 متر، أما حمام كيفان بي العثماني فانه يبرز مدى اهتمام العثمانيين بالنظافة الشخصية ،  ولا يُعرف متى تم إنشاؤه تحديدا ، غير أن الكثيرون  يعتقدون  أنه تم إنشاؤه في القرن الخامس عشر.

Şarklı mağarası ise Dülük kenti yakınlarında yer almaktadır.  Şarklı Mağara, 84 metre genişliğinde, 17 metre derinliğinde ve 13 metre yüksekliğinde doğal ve görmeye değer bir yerdir. Bunun yanı sıra Osmanlı Keyvanbey hamamı Osmanlıların temizliğe verdiği önemi arz etmektedir. Yapımı ile ilgili net bir bilgi olmasa da çoğunluk 15. Yüzyılda inşa edildiğini düşünmektedir.

 ومن يعشق التاريخ ويبحث عن الهدايا التذكارية فليس أمامه سوى التوجه صوب سوق زينجيرلي المغلق الذي تم بناؤه بأمر من والي غازي عنتاب "حسين باشا"، وفيه 80 متجرا، لكل منها طابقان. ولا بد من زيارته لعيش التاريخ وشراء الهدايا التذكارية.

Tarih severler ve hatıralık hediyeler arayanların tek adresi Gaziantep Valisi Hüseyin Paşa emri üzerine inşa edilen Gaziantep zincirli bedesten çarşısıdır.  Çarşı da 2 kattan oluşan 80 adet dükkan yer almaktadır. Tarihi yaşamak ve hatıralık hediyeler almak için mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir çarşıdır.

ومنه يتجه صوب قلعة غازي عنتاب التي تمثل الرمز التعريفي للمدينة  والتي تتمتع بجدران حصينة مع عدة أبراج للمراقبة، وتفتح أبوابها أمام الزائرين وتقدم لهم واجب الضيافة من خلال عدد من المقاهي والمطاعم الموجودة بداخلها ، ولم يستطع المؤرخون التوصل إلى التاريخ الذي شُيدت فيه، وبالتالي لم يستطيعوا التوصل إلى هوية بُناتِها.

Buradan Gaziantep’in sembolü Gaziantep kalesine yönelip görkemli duvarlarını ve takip kulelerini görmeniz lazım. Kapılarını ziyaretçilerine açan kale de ziyaretçilerine içerisinde bulunan kafe ve lokantalarda ikramlarda bulunuluyor. Tarihçiler net olarak inşa tarihine ulaşmadıkları için kimin tarafından inşa edildiği bilinmemektedir.

ورغم قصر الفترة التي قضيتها داخل هذه المدينة العريقة الا أنني سعدت بالالتقاء بوالي المدينة ورئيسة البلدية ، وخلال حديثي معهما وجدت مدى رغبتهما على جعل مدينة غازي عنتاب مدينة سياحية تجذب السياح للتعرف على تاريخها ورصد جمال طبيعتها الهادئة .

Bu tarihi şehirdeki ziyaretimin kısa olmasına rağmen Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin  ve Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu  ile görüşme fırsatım olduğu için çok mutlu oldum. Görüşmemizde Gaziantep’i turistik bir şehre çevirmelerini ve turistleri cezp edip bu tarihi şehri, güzelliklerini görmelerini ve sakin tabiatını yaşamlarını ne kadar arzuladıklarını gördüm.

 

 

 

 

Yorumlar (0)

+ Yorum Yaz